back

Голова облдержадміністрації взяв участь у відкритті пам’ятника «Героям Чорнобиля» у Корюківці

26-04-2011 | 17:15

26 квітня, у день 25-х роковин Чорнобильської катастрофи, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко взяв участь у відкритті пам’ятника «Героям Чорнобиля» у м. Корюківка.

На початку мітингу перед пам’ятником було оголошено звернення Президента України Віктора Януковича до Дня Чорнобильської трагедії.

Голова облдержадміністрації у своєму виступі, зокрема, зазначив, що Чернігівщина – одна з областей, яку найбільшою мірою накрило чорнобильське лихо. Майже вся її територія зазнала радіоактивного забруднення, а в зону аварії потрапило понад 650 тисяч жителів області. 246 населених пунктів віднесено до зон радіоактивного забруднення, а жителі двох населених пунктів були відселені.

Нині в області проживає понад 88 тисяч громадян зі статусом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них – майже 5 тисяч інвалідів і понад 16 тисяч дітей.

Тільки в Корюківському районі 22 населених пункти знаходяться на території, що зазнала впливу аварії. З 28-ми тисяч жителів району понад 12 тисяч мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За словами керівника області, вирішення проблем соціального захисту та медичної допомоги чорнобильцям – у зв’язку з їх масштабністю та потребою значних фінансових призначень – належить до загальнодержавного рівня. Зокрема, в області діє 7 державних бюджетних програм по захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У 2011 році на фінансування чорнобильських програм виділено майже 50 млн. грн. Ці кошти спрямовуються на виплати компенсацій і допомог, а також оздоровлення та санаторне лікування постраждалих, насамперед, дітей. На жаль, цих коштів вкрай недостатньо.

Керівник області підкреслив: влада розглядає проблему наслідків Чорнобильської катастрофи в комплексі.

Це – і соціальний захист та державна підтримка постраждалих громадян, і посилення радіаційної безпеки в країні, і вирішення екологічних проблем. Про це свідчать підсумки Київського самміту з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії, який відбувся 19 квітня.

«За словами Президента України Віктора Януковича, даний захід став безпрецедентним в історії подібних чорнобильських ініціатив. Зібрані спільно з міжнародними партнерами кошти будуть спрямовані на реалізацію чорнобильських проектів, в тому числі і соціальних. Це свідчення того, що проблеми ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, підтримка потерпілих громад — пріоритетні напрями роботи влади.

Ця сумна дата є для усіх нас – органів влади, всього суспільства – приводом ще уважніше поставитися до проблем наших співгромадян, в житті яких назавжди залишив свій важкий слід Чорнобиль», - наголосив Володимир Хоменко.

Відкриваючи пам’ятник „Героям Чорнобиля”, споруджений вдячними земляками на знак пам’яті про тих, хто загинув при ліквідації аварії, усіх жертв страшної катастрофи, голова облдержадміністрації зауважив, що віднині цей комплекс буде нагадувати живущим про святий обов’язок берегти дану нам Богом землю від усякого лиха.




















Прес-служба облдержадміністрації