back

Чернігівському державному технологічному університету – 50!

19-11-2010 | 17:55

19 листопада у Чернігівському державному технологічному університеті відбулися урочисті збори з нагоди 50-річчя від дня заснування навчального закладу.

Ювілярів привітали голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, чернігівський міський голова Олександр Соколов, заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма, інші почесні гості.

Вітаючи професорсько-викладацький колектив, співробітників і студентів Чернігівського державного технологічного університету із знаменною датою, голова облдержадміністрації, зокрема, зазначив, , що цей ювілей – видатна подія в громадсько-культурному житті регіону, оскільки становлення чернігівської технологічної вищої школи є невід’ємною складовою процесу формування й розвитку освітньо-наукового та соціально-економічного потенціалу Чернігово-Сіверського краю.

Історія навчального закладу тісно пов’язана з етапами розвитку міста й області. Протягом усього періоду існування основною метою його діяльності було виконання важливої соціальної функції: забезпечення висококваліфікованими інженерно-технічними фахівцями різних галузей народного господарства області, формування інтелектуального потенціалу регіону, а головне – розширення науково-технічного прошарку суспільства, сформованого на найновіших наукових здобутках, зорієнтованого на зміцнення й розквіт Поліського краю.

Створений у 1960 році як загально-технічний факультет Київського політехнічного інституту, він за короткий час якісно і кількісно наростив освітньо-науковий і матеріально-технічний потенціал і перетворився спочатку на філію, потім у самостійний технологічний інститут. А в 1999 році був внесений до списку пріоритетних вищих навчальних закладів, визнаних Канадською Асоціацією інженерів.

Нині Чернігівський державний технологічний університет – вищий навчальний заклад ІУ рівня акредитації, який має чітку систему підготовки висококваліфікованих кадрів різних спеціальностей і спеціалізацій. Він є одним з провідних університетів області та країни, про що свідчать щорічний високий конкурс серед абітурієнтів, відповідна матеріально-технічна база та кваліфікований викладацький склад.

Велике значення для області має відкриття в університеті з ініціативи обласної державної адміністрації нової спеціальності „Державна служба”, де готуються майбутні управлінці для органів виконавчої влади та самоврядування, галузевих управлінь і відомств.

«Сьогодні у суспільстві дедалі більше стверджується думка, що освіта і наука є основними чинниками економічного піднесення держави і зростання добробуту народу. Шляхи щодо втілення цієї тези в життя намічені в Указі Президента України “Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні”, яким 2011 рік оголошено роком освіти та інформаційного суспільства. Цим державним документом визначено надання провідним вищим навчальним закладам реальної автономії як засобу поліпшення якості вищої освіти, запровадження їх відповідальності за результати роботи.

А прийняття Закону України “Про вищу освіту”, проект якого зараз активно обговорюється, створить більш сприятливі умови і розширить доступ до здобуття вищої освіти громадянами України, забезпечить реалізацію нормативно-правових засад державної політики у напрямку діяльності вищих навчальних закладів», - наголосив Володимир Хоменко.

Університет проводить багато прикладних досліджень в галузі технічних, суспільних і природничих наук, результати яких сприяють вирішенню економічних, технічних та екологічних проблем регіону.

«Враховуючи освітні та наукові здобутки закладу, хочу засвідчити, що ми і надалі будемо сприяти створенню необхідних умов для плідної співпраці студентів, роботодавців і університету з питань практичної підготовки фахівців та їх працевлаштування, а також узгодження переліку спеціальностей, за якими ведеться підготовка в університеті, з потребами області. Ці питання порушувалися на наших попередніх зустрічах зі студентами вузу. У їх розв’язанні можете розраховувати на всебічну підтримку і допомогу обласної держадміністрації та обласної ради» - підкреслив керівник області.

Також він вручив Почесні грамоти та Подяки облдержадміністрації кращим працівникам навчального закладу.































Прес-служба облдержадміністрації