back

Тільки досягнувши миру Україна матиме шанс успішно розвиватися

16-10-2014 | 12:31

Проведення антитерористичної операції на сході України та проголошене в результаті Мінських домовленостей перемир’я українці, за даними соціологів, оцінюють неоднаково. Думки різняться до діаметрально протилежних.

Мирні ініціативи Президента України Петра Порошенка та запропоновану ним стратегію розвитку держави до 2020 року обговорювали і учасники зустрічі за круглим столом, що відбулася вчора, 15 жовтня. Представники органів державної влади, науковці, історики, освітяни, митці, військові, представники громадських організацій говорили про ситуацію в країні та можливі шляхи її розв’язання.

У ході обговорення відзначалося, що мирний план Президента України, затверджений Мінським протоколом 19 вересня, дозволить стабілізувати ситуацію на Донбасі, перегрупувати й переоснастити новітньою зброєю українські війська, підготувати їх до служби в зимових умовах. Та головне — зберегти життя сотень, а то й тисяч людей, що так чи інакше опинилися в зоні проведення АТО. Крім того, не менш важливим видається питання підготовки до зими в цілому, адже країні загрожує енергетична криза. Тому-то встановлене перемир’я у зоні АТО є надзвичайно потрібним і єдино можливим на сьогодні виходом із ситуації.

Директор Центру підвищення кваліфікації державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування Володимир Бойко коротко ознайомив присутніх зі стратегією розвитку України, яку запропонував до 2020 року Петро Порошенко. Її мета — запровадження європейських стандартів життя та виведення України на передові місця у світових рейтингах розвитку. Для цього в державі потрібно реалізувати понад 60 реформ та програм (докладніше про це —http://www.president.gov.ua/news/31289.html). І втілити в життя ці амбітні плани можна лише забезпечивши мир у країні.

Представник Інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко говорив про історичний досвід вирішення подібних конфліктів на пострадянському просторі та у світовій практиці. Керівник регіонального медіа-центру Міноборони Вадим Мисник підкреслив, що проведення АТО дозволило зупинити розповсюдження тероризму й сепаратизму по всій території держави. А крім того, довело, що Україні потрібна сучасна боєздатна армія, спроможна захистити її територіальну цілісність та суверенітет.

До розмови про долю країни долучилися начальник обласного управління юстиції Юрій Власенко, голова громадської ради при облдержадміністрації Наталія Проскуріна, депутат обласної ради Валерій Куліч, директор музичного училища Володимир Суховерський, директор обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Галина Коломієць, представники профспілкових та громадських організацій Чернігівщини.

Після тривалого й емоційного обговорення ситуації в країні та шляхів виходу з неї, учасники зустрічі зійшлися на думці, що найкращий шлях для урегулювання конфлікту на Сході країни — мирний, а місце розвиненої України — у спільноті європейських держав.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації