back

На Чернігівщині працюють над проектом впровадження міжнародних стандартів ISO

14-10-2014 | 09:25

Семінар для керівників та спеціалістів підприємств харчової промисловості Чернігівщини з питань переходу на європейські стандарти і регламенти та подання грантової підтримки з боку ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) на ці потреби відбувся у Департаменті інвестиційного розвитку та капітального будівництва облдержадміністрації.

Привітав учасників семінару директор Департаменту Олег Міщенко, який зазначив, що відповідно до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» з 1 січня 2015 року набирають чинності вимоги із сертифікації харчової продукції (в першу чергу м’ясо-молочної та круп) і посилюється контроль її безпеки.

Комунальне підприємство «Центр державно-приватного партнерства» спільно з компанією MNC GROUP CERTIFICATION готові надати послуги з розробки та впровадження систем менеджменту ISO, а також надати необхідні послуги з навчання персоналу. Всі роботи проводяться фахівцями, які є провідними міжнародними експертами-аудиторами. Кваліфікація і великий досвід їх роботи у сфері сертифікації підтверджені міжнародними сертифікатами зі сторони таких поважних компаній, як TUV, Mooby International, BVQI, підкреслив керівник.

З питанням щодо можливості експорту продукції харчових підприємств Чернігівщини для торгової мережі TESCO ознайомив присутніх заступник директора КП «Центр державно-приватного партнерства» Євген Нефьодов. Він наголосив, що підписання Україною Асоціації з Євросоюзом – це можливість для України перейти на новий рівень і стати розвиненою країною. Для Чернігівщини – це можливість отримання більше вигідних пропозицій стосовно експорту харчової продукції.

За домовленістю з торговою мережею TESCO (Великобританія), яка є третьою у світі роздрібною мережею з реалізації продовольчих та промислових товарів, була представлена програма організації експортних поставок продукції харчових підприємств Чернігівської області до країн Євросоюзу.

Фахівцями ЄБРР була представлена грантова програма BAS щодо підтримки малого та середнього бізнесу в Україні, згідно якої ЄБРР компенсує підприємствам області до 75% коштів від вартості впровадження сертифікації виробництва.

Також в рамках семінару представники компаній «МНС Груп» (Харків) та «Інгрес Сервіс» (Чернігів) ознайомили учасників заходу з питаннями сертифікації підприємств та практиками його впровадження.

Довідково: Міжнародна організація зі стандартизації (англ. International Organization for Standardization, ISO) — міжнародна організація, метою діяльності котрої є ратифікація стандартів розроблених спільними зусиллями делегатів від різних країн.

Організація ISO була заснована 23 лютого 1947 двадцятьма п'ятьма національними організаціями зі стандартизації, як координуючий орган.

Відповідно до Статуту, ISO визначає завданням своєї діяльності як сприяння розвитку стандартизації і суміжних видів діяльності у світі з метою забезпечення міжнародного обміну товарами і послугами, а також розвиток співробітництва в інтелектуальній, науково-технічній і економічній галузях.

Найжорсткіші вимоги до якості містять міжнародні стандарти, розроблені Міжнародною організацією стандартизації — ISO, що їх використовують для сертифікації виробів, призначених для експорту в інші країни і реалізації на світовому ринку.



Департамент інвестиційного розвитку
та капітального будівництва
облдержадміністрації