back

Не допустити розповсюдження африканської чуми свиней на інші райони області

13-10-2014 | 15:30

Вже вдруге на Чернігівщині зафіксовано спалах африканської чуми свиней. Тепер небезпечну хворобу виявили у приватному господарстві жителя с. Крути Ніжинського району. Про це повідомив в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман 13 жовтня під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації.

- Ця смертельно-небезпечна для свиней хвороба завдає колосальних збитків економіці країни. Саме тому, всім відповідним підрозділам необхідно докласти максимум зусиль аби не допустити її розповсюдження в інших районах Чернігівщини, - підкреслив Сергій Журман, відкриваючи засідання.

За інформацією начальника головного управління ветеринарної медицини в області Віктора Кульбако, факт спалаху хвороби був підтверджений Чернігівською регіональною державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи і Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в м. Києві. Вже 11 жовтня завдяки злагодженим діям було розроблено та затверджено план заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Наразі в селі Крути встановлено карантин та ветеринарно-міліцейські пости на всіх основних в’їздах і виїздах з населеного пункту. Робоча група, до складу якої входять працівники УМВС, ДСНС, ветеринарної служби, розпочала вилучення та знищення всіх 266 голів свиней у селі. На сьогодні процес подворових обходів з метою виявлення, вилучення та знищення тварин, ще триває. Протягом 12 жовтня було вилучено та знищено шляхом спалення у двометрових ямах лише 23 голів свиней. Адже місцеві жителі, не розуміючи масштабів загрози, чинять спротив співробітникам із забезпечення карантинних та ветеринарно-санітарних заходів. Так, африканська чума свиней не шкодить людям та іншим тваринам. Але вражає саме поголів’я свиней і наносить величезних економічних збитків. Ефективних методів лікування хворих на АЧС тварин немає, як і вакцин для профілактики. Збудник хвороби дуже стійкий і, за словами фахівців, може зберігатися у замороженому м’ясі більше 3-х років. А через зростання популяції диких тварин може дуже швидко розповсюджуватися територіями.

- За погодженням із в.о. голови обласної державної адміністрації Сергієм Журманом, прийнято рішення про відшкодування коштів жителям села Крути, в яких вилучили та знищили свиней. Для цього будуть задіяні кошти зі спеціального фонду, - запевнив Віктор Кульбако.

Навколо осередку захворювання, а це с.Крути і 3-кілометрова зона навколо нього встановлено карантинну зону. Введено обмеження руху транспортних засобів, заборонено вивіз за територію села продуктів і сировини тваринного походження, кормів та інших вантажів для чого виставлено три ветеринарно-міліцейські пости. Працюють і дезбар`єри. Віктор Кульбако наголосив, що заходи з недопущення розповсюдження смертельно-небезпечної для свиней хвороби триватимуть як мінімум 45 днів, до її повної локалізації та ліквідації.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації