back

Віктор Тканко провів засідання обласної надзвичайної протиепідемічної комісії

17-11-2010 | 18:25

17 листопада під головуванням заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Віктора Тканка відбулося чергове засідання надзвичайної протиепідемічної комісії при Чернігівській ОДА.

Відкриваючи засідання, Віктор Тканко зазначив, що прогнози фахівців на епідемічний сезон 2010-2011 років свідчать про те, що на грип та ГРВІ в Україні перехворіють від 6,5 до 7,5 млн. осіб. Очікується, що при цьому у Чернігівській області кількість хворих досягне 180 тисяч. Відповідно, ситуація потребує вжиття протиепідемічних заходів.

Заступник голови облдержадміністрації назвав три основні завдання, які стоять перед керівництвом області, а саме: підготовка медичних закладів до ситуації, коли кількість звернень по медичну допомогу може збільшитись, підготовка до лікування хворих у тяжкому стані і з ускладненнями та проведення комплексу профілактичних заходів, перш за все, найефективніших з них – щеплень.

Як повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Ященко, всього у Чернігівській області необхідно вакцинувати майже 91 тисяч осіб, серед них: медичні працівники первинної ланки, вихованці дитячих будинків та інтернатів, вагітні жінки, особи, що належать до груп ризику тощо. За його словами, лікувальні заклади області готові до проведення вакцинації, щеплювальні кабінети працюють, в області створено мобільні щеплювальні бригади. З медичними працівниками регулярно проводяться семінарські заняття щодо техніки проведення вакцинації, умов зберігання та транспортування вакцини.

Володимир Ященко підкреслив, що постійно проводиться огляд вагітних жінок з метою виявлення серед них хворих на грип та ГРВІ, оскільки ця група населення особливо вразлива. Кількість летальних випадків через ускладнення, викликані грипом, серед них у 20 разів більше, ніж у представників груп ризику.

Головний державний санітарний лікар області Микола Донець повідомив, що у Чернігівській області щеплено проти грипу майже три тисячі осіб, і це – найгірший показник в Україні. Причини такої ситуації – недостатня ефективність роз’яснювальної роботи та випадки відсутності коштів у місцевих бюджетах для закупівлі вакцини. Микола Донець висловив упевненість у тому, що голови районних державних адміністрацій візьмуть проведення профілактичної роботи та організацію вакцинації під особистий контроль, аби забезпечити достатній рівень захисту населення під час можливих епідемій, зокрема епідемії грипу.









Управління у справах преси та інформації Чернігівської обласної державної адміністрації