back

Презентовано ілюстровану історію владних інституцій Чернігівщини

08-10-2014 | 09:54

Відзначення 70-річчя створення Чернігівської області або 200-річчя виникнення губернії, як і святкування інших подібних дат, кандидат історичних наук Володимир Бойко вважає абсурдним.

— У першому випадку йшлося про утворення адміністративно-територіальної структури, яка стала інструментом радянської держави для організації Голодомору 1932 — 1933 рр., а в другому — про російську імперську уніфікацію державного управління на українських землях, що завершила процес ліквідації козацької державності, — вважає директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників державних підприємств, установ і організацій.

Цим твердженням під час чергового засідання прес-клубу «Ділове слово» розпочалася презентація фотоальбому «Владні інституції Чернігово-Сіверщини: ілюстрована історія». Натомість автори альбому — директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників державних установ, кандидат історичних наук Володимир Бойко, спеціаліст цього ж Центру, кандидат історичних наук Дмитро Казіміров, директор ГО «Сіверський інститут регіональних досліджень», доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко — пропонують шукати ціннісні орієнтири, які б підкреслювали своєрідність України. Вочевидь, вони мають бути значимішими, масштабнішими, сакральнішими, ніж попередні радянські. А ще природними, зрозумілими й такими, що містять потужний об`єднавчий чинник. Звісно, йдеться не про історію як таку, а про історичну пам`ять, яка б спиралася на дослідження та науково обґрунтовані висновки.

Саме з цієї точки зору і добирався матеріал, що увійшов до фотоальбому. Істориків цікавило чимало питань. З-поміж іншого — як і коли виникло державне управління на теренах Сіверщини, які території в різні часи належали до неї, як взаємодіяли між собою органи державної влади та самоврядування, і починаючи з якого століття можна вести мову про формальне функціонування останніх, як будувалися відносини між різними владними щаблями та діяла адміністративно-територіальна структура, якою була правова основа на різних етапах розвитку і на що варто звернути увагу тепер, які з відомих історичних постатей керували цією історичною землею і як склалися їхні подальші долі...

Тож на сторінках книжки — розповіді про те, як управляли за часів князів, воєвод, полковників і сотників, війтів, губернаторів і голів земських управ, перших секретарів й, звісно, голів рад та державних адміністрацій, сільських, селищних і міських голів.

За словами авторів альбому, починалося все зі стендів та плакатів цієї тематики. Згодом прийшло усвідомлення, що матеріал цей надзвичайно важливий і цікавий, тому заслуговує систематизації і окремого видання. Так розпочалась робота над ілюстрованою історією владних інституцій Чернігівщини, яка тривала майже два з половиною роки. Як відзначали учасники засідання, видання вийшло яскравим і змістовно, і зовні. Воно, безперечно, зацікавить як фахівців, так і любителів, які захоплюються історією рідного краю.

Автори видання подякували всім, хто так чи інакше долучився до його підготовки. І наприкінці зустрічі підкреслили, що це проект безгонорарний, а близько тисячі примірників фотоальбому буде передано до бібліотек області й України. Крім того, у вільному доступі для ознайомлення буде й електронна версія фотоальбому.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА