back

Без належного контролю кордону мирне вирішення ситуації на Донбасі неможливе – Президент на зустрічі з представниками ОБСЄ

08-10-2014 | 08:28

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з постійними представниками країн-членів ОБСЄ, на якій обговорювалась необхідність встановлення дієвого контролю за українсько-російським кордоном.

Глава держави звернувся до представників ОБСЄ з проханням про невідкладну активізацію зусиль спеціальної моніторингової місії і закликав збільшити кількість спостерігачів до 1500. "За нашими підрахунками, лише така кількість інспекторів ОБСЄ при наявності як мінімум 29 безпілотників здатна забезпечити об'єктивний контроль території, захопленої терористами", - зауважив Президент.

Президент наголосив на необхідності невідкладної імплементації Мінських домовленостей, акцентувавши увагу представників ОБСЄ на важливості забезпечення контролю українсько-російського кордону за участі інспекторів ОБСЄ з відповідною відео-фіксацією, як необхідної передумови подальшого втілення Мирного плану. "Лише такий контроль сприятиме подальшій деескалації ситуації на Сході України", - сказав Президент.

Петро Порошенко звернув увагу представників ОБСЄ на численні факти порушення режиму припинення вогню і продовження використання бойовиками важкої артилерії.

"Нам потрібно діяти рішуче і мати чітку дорожню карту з імплементації Мінських домовленостей. Якщо ми не будемо йти у форматі Мінську – ми можемо мати дестабілізацію не лише в Україні та Європі, а й на глобальному рівні", - наголосив Президент.

Петро Порошенко також звернув увагу присутніх на домовленості щодо звільнення заручників, зауваживши, що на сьогодні більше 600 українців залишаються у полоні.

Президент запросив представників ОБСЄ взяти участь у спостережені за виборами до Верховної Ради, які пройдуть 26 жовтня.

Окрему увагу присутніх Глава держави звернув на порушення прав кримських татар в окупованому Криму і запросив активізувати зусилля країн-членів ОБСЄ для відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

У нараді Президента України взяли участь 38 послів - представників країн-членів ОБСЄ, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко, Уповноважений Президента з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Заступник Глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий.


Прес-служба Президента України