back

Вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15-02-2011 | 15:33

15 лютого з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в обласній державній адміністрації відбувся урочистий прийом голови облдержадміністрації Володимира Хоменка, у якому взяли участь голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова – голова Чернігівської обласної організації української Спілки ветеранів Афганістану Олександр Соколов, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації, голова Чернігівської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану Микола Стрілець, учасники бойових дій на території інших держав, активні представники ветеранського руху.

Звертаючись до присутніх у залі, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко зазначив, що двадцяте століття додало до ветеранів Великої вітчизняної та Другої світової війни учасників понад тридцяти локальних воєн та збройних конфліктів за участю Збройних сил СРСР у майже двох десятках країн світу. Нині понад 7 тисяч жителів області мають статус учасників бойових дій на території інших держав.

В області проживає більше трьох тисяч воїнів-«афганців», 115 чоловік Чернігівщина втратила. Але пам'ять про їхній героїзм, виявлений при виконанні інтернаціонального обов’язку, свято зберігається.

Володимир Хоменко наголосив: війна в Афганістані відобразила всі протиріччя, усю складність тієї епохи, адже військовослужбовцям за досить короткий час доводилося декілька разів змінювати спосіб життя: адаптуватися спочатку до умов бойових дій, потім до мирного існування, а пізніше – до важких випробувань перехідного часу.

«Незважаючи ні на що, спираючись насамперед на солідарність і взаємну підтримку, ви зуміли подолати фізичні й моральні травми, зберегти зв’язки зі своїми товаришами. Ваш приклад братерства свідчить, що великі цілі і великі здобутки під силу лише об’єднаному, згуртованому народові.

Подвиги учасників бойових дій – це та велика правда історії, яку не перекреслити жодними змінами у сучасному мінливому світі. Це – взірець справжнього патріотизму для кожної чесної людини і свідомого громадянина, наочний приклад єдності всіх поколінь нашого народу», - підкреслив Володимир Хоменко.

Він також відзначив налагоджену співпрацю обласної влади та ветеранських організацій воїнів-«афганців» в частині підтримки сімей загиблих та повідомив, що 7 лютого підписав розпорядження, відповідно до якого члени сімей воїнів-інтернаціоналістів, що загинули в Афганістані, щомісяця отримуватимуть матеріальну допомогу. На ці потреби в обласному бюджеті передбачено майже 140 тисяч гривень.

Володимир Хоменко подякував присутнім за активну участь у розбудові держави, громадському житті, патріотичному вихованні молодого покоління та вручив відзнаки облдержадміністрації.

Учасників бойових дій на території інших держав також привітали голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, голова чернігівської обласної організації ветеранів України Анатолій Москаленко та уповноважений представник Державного комітету України у справах ветеранів в Чернігівській області, учасник бойових дій у Республіці Афганістан Анатолій Кирилюк.





















Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку землякам воїнам-інтернаціоналістам розпочався цього ж дня урочистий мітинг з нагоди 22-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан в якому взяв участь заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації – керівник апарату, голова Чернігівської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану Микола Стрілець.

«Час не владний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували наші земляки»,- зазначив Микола Стрілець у своєму зверненні до присутніх.

«Військове братерство та взаємовиручка допомогли воїнам вижити не лише в тій страшній війні, а і в мирному житті – завдяки створенню громадських об’єднань ветеранів Афганістану», – додав він.

«На сьогоднішній день налагоджена тісна співпраця обласної влади та ветеранських організацій воїнів - «афганців» в частині підтримки сімей загиблих. Спільними зусиллями буде робитися все можливе для того, щоб учасники бойових дій відчували належну увагу та турботу держави», - наголосив Микола Іванович.