back

Австрія підтримує Україну на шляху до деескалації та надасть допомогу – зустріч Президента з Федеральним канцлером

02-10-2014 | 07:57

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Федеральним канцлером Австрії Вернером Файманном.

Глава держави подякував Австрії за підтримку України на її шляху до Європейського Союзу. Президент звернувся до Федерального канцлера з проханням прискорити ратифікацію Парламентом Австрії Угоди про асоціацію України з ЄС, зазначивши, що Україна виконала всі процедури, щоб розпочати реалізацію Угоди з 1 листопада.

Президент Порошенко від імені Українського народу подякував Австрії за постійну підтримку України у забезпеченні миру, особливо за участь у місії ОБСЄ і постачання для місії безпілотних літальних апаратів для моніторингу та верифікації стану кордону.

Глава держави відзначив, що головною темою переговорів була деескалація конфлікту в окремих районах Донецької і Луганської областей та реалізація Мирного плану Президента. «Ми дійшли повної згоди в тому, що всі без винятку пункти Мирного плану мають виконуватися, включаючи забезпечення суворого контролю за україно-російським кордоном за участю представників ОБСЄ, які мають забезпечити моніторинг і верифікацію, повне дотримання режиму припинення вогню, звільнення всіх заручників і проведення виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей 7 грудня», - наголосив Президент.

Значну увагу під час зустрічі було приділено питанням економічної співпраці. Австрія є 5-м за рівнем інвестицій зовнішньоекономічним партнером України, і потенціал співпраці великий, відзначив Президент.

Глава держави подякував Уряду і бізнесу Австрії за низку ініціатив, про які йшлося на зустрічі, зокрема, навчання у Австрії топ-менеджерів українських компаній щодо експортних можливостей і роботи на європейському ринку. Крім того, Австрія візьме участь в забезпеченні обладнанням дитячої лікарні «Охматдит» у Києві. «Також ми дуже цінуємо гуманітарні ініціативи австрійського Уряду, зокрема, щодо допомоги у відновленні інфраструктури Донбасу і запрошення 200 дітей із звільнених від окупації районів для проведення зимових канікул в Австрії», - відзначив Глава держави.

Петро Порошенко повідомив, що також йшлося про створення спеціальних умов інвестиційного клімату, які полегшать роботу європейських інвесторів. Президент відзначив, що наступного тижня на позачерговій сесії Парламент розгляне низку законопроектів, які забезпечать виконання Україною її зобов’язань щодо боротьби з корупцією. Петро Порошенко висловив сподівання, що Верховна Рада прийме запропонований ним законопроект про створення антикорупційного бюро.

Також Глава держави висловив сподівання, що буде налагоджено співпрацю між відповідними органами Австрії та Генеральною прокуратурою України, яка протягом червня – вересня цього року направила запити слідства щодо надання міжнародно-правової допомоги у кримінальних провадженнях щодо екс-високопосадовців України, включно з Віктором Януковичем, для забезпечення розслідування злочинів минулої влади.

В свою чергу, Федеральний канцлер Австрії у своїй заяві наголосив на тому, що його країна поважає суверенітет та територіальну цілісність України. «Хочу підкреслити і наголосити на нашій підтримці українського суверенітету, територіальної цілісності. Це наші цінності, які ми розділяємо в Європейському Союзі і в Європі», - сказав Канцлер Австрії.

Вернер Файманн високо оцінив зусилля Петра Порошенка, спрямовані на досягнення миру на Донбасі. «Знаю, що Ви багато робите для мирного вирішення ситуації. Ми підтримуємо цей підхід», - зазначив він.

Вернер Файманн наголосив на тому, що Австрія, як і весь Європейський Союз, підтримують Мирний план Президента України, додавши, що військове вирішення конфлікту не матиме перспектив.


Прес-служба Президента України