back

Сергій Журман: Вирішувати фінансові проблеми треба разом

01-10-2014 | 14:58

Нестача коштів на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери та низькій рівень спрямування фінансового ресурсу місцевих бюджетів на оплату праці у 2014 році залишались чи не основними проблемами області.

Про це сьогодні, 1 жовтня, з головними фінансистами районів під час засідання колегії Департаменту фінансів ОДА говорив виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.

Він зауважив, що дефіцит асигнувань на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери в поточному році складає близько 250-ти мільйонів гривень. Найгірша ситуація в м. Прилуки, де дефіцит коштів становить більше 31-го мільйона гривень, Коропському, Ніжинському, Сосницькому та Срібнянському районах. Така незбалансованість місцевих бюджетів обумовлює наявність постійної заборгованості з оплати праці.

Сергій Журман підкреслив: в умовах обмеженості фінансового ресурсу та наявності заборгованості кошти місцевих бюджетів мають спрямовуватися, в першу чергу, на виплату заробітної плати. Станом на 1 вересня у бюджетах районів і міст обласного значення на здійснення зазначених виплат використано 78,6% усіх видатків, а з урахуванням енергоносіїв – 88,1%. Хоча розпорядженням Кабінету Міністрів України передбачено, що у разі виникнення заборгованості із зазначених видатків необхідно забезпечити використання насамперед не менш як 90% наявних коштів загального фонду місцевих бюджетів на їх погашення.

В.о. голови облдержадміністрації також наголосив на неприпустимості в сьогоднішній ситуації здіснення виплат стимулюючого характеру, адже це пряме порушення статті 51 бюджетного кодексу. Проте їх обсяг за 7 місяців лише в районних бюджетах та бюджетах міст обласного значення склав 26,4 мільйони гривень або 2,3% від фактичних видатків на оплату праці за цей період. Причому всі ці території мають заборгованість. І щомісячно такі видатки складають у найбільш незабезпечених районних бюджетах та бюджетах міст обласного значення близько чотирьох мільйонів гривень.

Як наголосив Сергій Журман, нераціональний розподіл вільних залишків коштів спостерігається майже в усіх районах області. Тому головним фінансистам територій є над чим працювати.

Кожен з вас – професіонал і фахівець у своїй справі. Від прийнятих вами правильних управлінських рішень у фінансовій царині залежить в тому числі і спокій нашого населення. Беззаперечно, зі свого боку облдержадміністрація зробить все необхідне задля того, щоб забезпечити виконання взятих на себе зобов’язань і зберегти мир, спокій і злагоду у нашому суспільстві, — підкреслив в.о. голови облдержадміністрації.



Прес-служба облдержадміністрації