back

Питання погашення заборгованості із заробітної плати перебуває на контролі у влади

24-09-2014 | 12:41

У регіоні триває системна робота, спрямована на ліквідацію заборгованості із заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ та організацій. На жаль, останні результати моніторингу ситуації свідчать про зростання боргів як в Україні, так і в області. Одним підприємствам вдається залишити коло боржників, інші його поповнюють і залишаються там надовго.

Про перспективи зменшення боргів на підприємствах-боржниках говорили на черговому засіданні тимчасової комісії з питань погашення боргів, яке провів в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.

- Питання погашення заборгованості із заробітної плати розглядалося на вчорашньому засіданні Уряду. На загальному тлі наша область виглядає досить непогано. Але є проблемні питання, над якими ми маємо досить попрацювати, - зауважив він, звертаючись до присутніх.

За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації станом на 01.09.2014 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств і організацій області склала 24,9 мільйонів гривень. У серпні її розмір вдалося скоротити на 3,2%. Але негативного впливу на загальний стан виплати заробітної плати завдала прострочена заборгованість працівникам бюджетних установ м. Прилук та Щорського району.

На сьогодні в області налічується 73 підприємства-боржника. Останнім часом 18-ом із них вдалося зменшити борги. Але надскладною наразі є ситуація з погашенням заборгованості в будівництві та промисловому секторі економіки. Найбільшими боржниками серед економічно активних підприємств залишаються ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів «ЧеЗаРа», ПАТ «Хімтекстильмаш», ПАТ «Ніжинський механічних завод», державне підприємство «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою».

Серед підприємств-банкрутів або неактивних були названі ПАТ «Чернігівбуд», ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник», ТОВ «Ніжинські лабораторії скануючи пристроїв», «Ніжинський ремонтний завод», ТОВ «Чернігівський завод будівельних матеріалів».

Позитивним є той факт, що в області відсутня заборгованість із виплати заробітної плати працівникам сільського господарства.

Загалом, у територіальному розрізі не мають боргів із виплати заробітної плати 13 районів області.

- Питання своєчасної виплати заробітної плати найманим працівникам та погашення заборгованості з неї має бути в полі зору органів влади, та стати першочерговим для тих, хто її створив. Тому, у межах повноважень необхідно застосувати всі можливі важелі впливу щодо ліквідації боргів по кожному підприємству-боржнику, - підкреслив Сергій Журман.

В.о. голови обласної державної адміністрації звернув увагу керівників районних та міських комісій на забезпечення першочергового фінансування видатків на оплату праці працівникам бюджетної сфери області, вжиття відповідних заходів для поступового погашення боргів та неухильного виконання графіків погашення заборгованості.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації