back

Честь і шана ветеранам!

01-10-2010 | 18:41

Сьогодні, в Міжнародний день громадян похилого віку та День ветерана, обласний філармонійний центр зібрав тих, хто завжди молодий душею та серцем, чия потужна енергія спонукає дітей та онуків упевнено йти вперед – ветеранів війни та праці Чернігівщини.

Зі святом присутніх привітали голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко та Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

„Для мене велика честь бути в цей день разом з вами. Вклоняюся вашій мудрості, силі духу, вірі у майбутнє України та її народу”, - звернувся Володимир Хоменко до ветеранів.

„Міжнародний день громадян похилого віку та День ветерана – це нагода уважніше поставитися до проблем літніх людей та знову засвідчити всенародну повагу ветеранам війни і праці, нашим батькам і матерям, старшим друзям, за чиїми плечима нелегкі життєві дороги.

Чверть населення Чернігівської області складають ветерани війни та праці, військової служби та правоохоронних органів. Серед них 39 Героїв Соціалістичної Праці.

Особливо хочеться подякувати ветеранським організаціям – обласній раді Всеукраїнської організації ветеранів України, обласному відділенню Української Спілки ветеранів Афганістану, Чернігівській організації Асоціації ветеранів МВС України, ветеранським організаціям, що об’єднують дітей війни, жертв нацистських переслідувань та іншим.

Уклінна вдячність усім вам за те, що ми живемо в мирі та спокої. За те, що сьогодні ви своїм життєвим прикладом єднаєте людей різних поколінь, політичних поглядів і культурних уподобань. Люди старшого покоління – джерело народної мудрості, їх життєвий досвід, невичерпна енергія та оптимізм – надійний місток, що з’єднує покоління”.

Як наголосив очільник області, одним із головних завдань у роботі органів виконавчої влади є посилення соціального захисту людей старшого покоління і ветеранів війни. В цьому полягає ключове завдання Президента України Віктора Федоровича Януковича – жоден ветеран Великої Вітчизняної війни не повинен залишитися без уваги і турботи. Підвищення рівня життя ветеранів війни та праці буде пріоритетом державної політики і має стати змістом роботи виконавчої влади на місцях.

Насамперед, йдеться про виконання в повному обсязі Закону України «Про підвищення державних соціальних стандартів». З першого жовтня передбачено вже вчетверте в поточному році підвищення пенсії у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму. Збільшено виділення коштів на придбання житла, автомобілів інвалідам Великої Вітчизняної війни першої групи, фінансову підтримку громадських організацій ветеранів.

За словами Володимира Хоменка, на виконання ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича, в області розроблено Програму відзначення Року ветерана. Кошти державного та місцевих бюджетів спрямовуються на оздоровлення, транспортне обслуговування ветеранів, телефонізацію їхніх домівок, покращення матеріальної бази медичних установ області.

Лише у минулому і поточному роках в обласному центрі відкрито відділення нейрохірургії та відділення гемодіалізу в обласній лікарні, відділення комп’ютерної томографії в онкодиспансері. У Чернігівських міських лікарнях № 1 і № 2 встановлено нові резонансні томографи.

„Все це робиться з метою забезпечення населення і ветеранів, у першу чергу, доступною якісною медичною допомогою незалежно від місця проживання, наближення медичної допомоги до мешканців районів, віддалених від центру, як у сільській місцевості, так і в місті”, - наголосив він.

Володимир Хоменко вручив орден «За мужність» I ступеня голові президії ради Прилуцької міської організації ветеранів Сергію Гордійовичу Шовкуну, орден княгині Ольги ІІІ ступеня – члену ради Прилуцької міської організації ветеранів Анастасії Микитівні Линник, члену Ніжинської Спілки ветеранів Афганістану Ії Аврамівні Брюховець, голові Чемерської сільської первинної ветеранської організації Козелецького району Тетяні Василівні Шевченко.

Активістам ветеранського руху області також були вручені Почесні грамоти облдержадміністрації та оголошені Подяки.

Як зазначалося, для всіх інвалідів Великої Вітчизняної війни області, які перебували в реєстрі, придбано слухові апарати. Вони їх отримають вже найближчим часом. 10 ветеранам голова облдержадміністрації вручив такі необхідні їм пристрої для корекції слуху під час урочистого заходу.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації