back

Україна виконала свої зобов’язання – Президент про закони щодо амністії та особливого режиму місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей

23-09-2014 | 11:35

Президент України Петро Порошенко заявив, що прийняті Верховною Радою закони щодо амністії та особливого режиму місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей є реалізацією пунктів Мирного плану та виконанням Україною своїх зобов’язань щодо мирного врегулювання.

«Україна зробила свій крок, виконала свої зобов’язання, і жодних кроків, які б відступали від міжнародної практики, Україна не зробила», - заявив Президент в інтерв’ю українським телеканалам.

Глава держави наголосив, що Мирний план, запропонований ще наприкінці червня, містив пункти щодо амністії та спеціального режиму децентралізації влади в Донецькій та Луганській областях.

Президент підкреслив, що не йдеться про особливий статус районів Донецької та Луганської областей. «Назва і зміст законів абсолютно інші – про режим місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей», - заявив він.

Якби ці закони не були б прийняті, на Україну могли покласти відповідальність за зрив мирного процесу. «Це розв’язало б руки тим, хто прагне перервати режим припинення вогню, звинувативши нас у втраті міжнародної підтримки», - відзначив Глава держави.

«Україна робила і буде робити все можливе, щоб жорстко дотримуватися Мирного плану», - наголосив Президент.

Говорячи про Закон про амністію, Петро Порошенко відзначив, що ті, хто скоїв тяжкий злочин - навмисне вбивство, теракт, мародерство, ґвалтування, знущання над полоненими, загиблими - не підпадають під амністію. «Щоб мати право скористатися амністією, необхідно здати зброю і зареєструватись. Це абсолютно прозора міжнародна практика, яка використовується всіма цивілізованими країнами і буде використовуватися Україною», - наголосив Глава держави.

Відповідаючи на питання про повноваження місцевої влади на цих територіях, Президент заявив: «Ніяких надповноважень там не має і не буде. Жодних питань, коли будь-яка територія України може впливати на зовнішню чи внутрішню політику держави, ставлячи під загрозу суверенітет, територіальну цілісність чи соборність – не має і не може бути. Україна незалежністю не торгує, хоча зараз і йде війна за нашу незалежність».

Говорячи про народну міліцію, Петро Порошенко підкреслив, що дії цих формувань будуть підпадати під дію Закону про міліцію. “Саме тому ключове слово – міліція», - наголосив він. «Якщо сьогодні ви претендуєте на те, щоб мати статус місцевого самоврядування, у вас мають бути свої підрозділи для боротьби з незаконними формуваннями. Нам треба наводити порядок», - сказав Президент.

Глава держави також наголосив, що особливий режим місцевого самоврядування, згідно з законами, вводиться на 3 роки. «Закон є рамковий. Немає жодної норми прямої дії, крім однієї, - вибори. Вибори можуть відбутися лише тоді, коли люди зі зброєю підуть з вулиць. Інакше ніхто не визнає результати цих виборів», - відзначив Президент.

«Я безумовно належу до партії миру і чітко відстоюю цю позицію. Я все зроблю для того, щоб в Україні був мир, і ці закони спрямовані на реалізацію задекларованого Мирного плану», - наголосив Президент.


Прес-служба Президента України