back

Розвиток агропромислового комплексу області: проблеми і перспективи

01-10-2010 | 14:12

Саме це важливе для нашої області питання розглянуто сьогодні під час чергового засідання Регіонального комітету з економічних реформ.

На початку засідання голова облдержадміністрації Володимир Хоменко поінформував присутніх про розширене засідання Національного комітету з економічних реформ, яке пройшло 28 вересня під головуванням Президента України і було присвячене питанням незадовільного стану регуляторного середовища в Україні.

Про орієнтири подальшого розвитку АПК області доповів начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак.

За його словами, першочерговими напрямками якісних змін повинно бути:

- покращення екологічної ситуації та поліпшення земельних угідь;

- розвиток безпосередньо самого виробництва;

- розвиток сільських територій як невід’ємної складової сільськогосподарського виробництва.

- удосконалення аграрної освіти;

- наближення аграрної науки до сучасних потреб сільськогосподарського виробництва.

По кожному з цих напрямків були висловлені пропозиції, розроблені з урахуванням природно-ресурсного потенціалу області.

Анатолій Максак також зазначив, що Міністерством аграрної політики розроблена і найближчим часом має бути затверджена на урядовому рівні Концепція комплексної державної програми реформ та розвитку сільського господарства України.

Після її затвердження адаптована до державної концепція розвитку сільського господарства області буде представлена на розгляд регіонального комітету з економічних реформ.

Дещо інше бачення стосовно подальшого розвитку агропромислового сектору області висловив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

«В сільгоспвиробництві як країни, так і області, є великий перелік проблем, які протягом значного часу вирішувалися прямим шляхом: «є проблема – є варіант її рішення» - це звичний підхід до вирішення проблем. Але локальне рішення не може покращити функціонування системи в цілому. Необхідна комплексна система реформ: «є проблеми – є комплекс дій по реалізації системи реформ», - підкреслив він.

Керівник області висловив ряд суттєвих зауважень до запропонованих напрямків роботи, зазначивши, що це питання набагато глибше і серйозніше, ніж здається.

Він підкреслив, що говорячи про перспективи розвитку агропромислового комплексу області слід завжди враховувати інтереси селян, а не тільки тих, хто бере в оренду їх землю. В центрі уваги повинен бути комплексний розвиток села, і перш за все, його соціальна складова.

«Ми – аграрна область, і земля – це наше добро, яке ми повинні грамотно використовувати», - наголосив Володимир Хоменко.

З урахуванням висловлених зауважень, він запропонував членам Регіонального комітету з економічних реформ до 15 жовтня надати пропозиції до проекту Концепції комплексної програми реформ та розвитку сільського господарства Чернігівської області, а головному управлінню агропромислового розвитку провести їх узагальнення, аналіз та включити до проекту Концепції.







Прес-служба облдержадміністрації