back

До Дня працівників освіти

01-10-2010 | 15:35

3 жовтня своє професійне свято відзначать освітяни.

Напередодні в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм представників науково-педагогічних колективів усіх вищих навчальних закладів області вітали керівники області та міста.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, звертаючись до присутніх, зокрема, зазначив, що у світі навряд чи знайдуться професії, які могли б зрівнятися з професією педагога за гуманізмом, силою впливу на людину, на формування її внутрішнього світу.

«Сьогодні українському суспільству як ніколи потрібні люди творчі та ініціативні, готові й здатні відповідати як за власну справу, так і за добробут всього суспільства. Адже разом ми будуємо нову країну, яка потребує освічених, високоморальних, патріотичних і духовно багатих особистостей.

Президент України Віктор Янукович наголосив, що утвердження нашої країни у світовому співтоваристві як держави з високим рівнем економіки, демократії та правосвідомості значною мірою залежить від стану вищої освіти.

Вкрай важливо, щоб ця освіта була конкурентоспроможною та готувала молодих спеціалістів на рівні кращих європейських стандартів. Саме такі фундаментальні принципи мають бути покладені в основу діяльності кожного навчального закладу», - підкреслив керівник області.

Одним із важливих завдань для вищої школи на сучасному етапі голова облдержадміністрації вважає покращення її зв’язку з виробництвом.

Вирішенню цієї проблеми сприятиме посилення наукової та інноваційної складових у діяльності вищих навчальних закладів, залучення їх наукового потенціалу до розробки регіональних програм.

Дієвим засобом покращення якості навчання, змагальності та відповідальності за результати роботи може стати надання вищим школам певної автономії: надання провідним закладам права самостійно формувати навчальні програми, визначати організаційну структуру тощо.

Маючи на меті пошук шляхів щодо розв’язання цих та інших проблем подальшого розвитку вищої освіти в регіоні, Володимир Хоменко висловився за доцільність створити постійно діючу раду ректорів вищих навчальних закладів регіону, яка б діяла в безпосередньому контакті з обласною держадміністрацією.

На його переконання, це дало б можливість визначати місцеві потреби, більш точно враховувати запити ринку в кадрах, забезпечило би формування партнерських відносин з представниками бізнесу. Для налагодження цієї співпраці необхідно розробити комплексну програму розвитку вищих навчальних закладів області з урахуванням перспектив реформування економіки та соціальної сфери регіону.

Принагідно він запропонував ідею запровадження обласної премії для науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, які зробили вагомий внесок у царині вищої школи. Ця премія могла б носити ім’я видатного вченого, нашого земляка Георгія Вороного, який належить до когорти найвідоміших не лише українських, а й світових математиків.

Володимир Хоменко висловив сподівання, що таке заохочення сприятиме активізації наукової діяльності вищих навчальних закладів Чернігівщини та поліпшенню підготовки кваліфікованих фахівців, які активно включаться в роботу по розбудові Чернігово-Сіверського краю, побудові нової країни.

«Складні і відповідальні завдання стоять сьогодні перед науково-педагогічною та академічною спільнотою регіону. Проте, я переконаний, що колективи навчально-виховних закладів області спроможні забезпечити їх виконання.

Ми усвідомлюємо, як багато ще треба зробити в галузі освіти області для досягнення поставлених завдань: щодо створення єдиного освітнього простору та сприятливих умов для творчого процесу, ліквідації невідповідності якості освіти сучасним вимогам, усунення диспропорції між підготовкою фахівців і попитом на них на ринку праці, впровадження ефективних механізмів фінансування освіти і науки.

Сьогодні наша держава змінюється, і тільки монолітною силою – єдністю влади і народу, на засадах Програми Президента України Віктора Януковича „Україна для людей” ми зможемо стати на шлях виходу з кризи», - наголосив керівник області.

З побажаннями творчої наснаги і вагомих здобутків в освітній і науковій діяльності Володимир Хоменко вручив кращим представникам освітньої галузі області державні нагороди та відзнаки обласної державної адміністрації.









Прес-служба облдержадміністрації