back

З метою налагодження партнерських відносин

11-02-2011 | 16:51

Угоду про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між адміністрацією Курської області (Російська Федерація) та Чернігівською облдержадміністрацією підписано сьогодні в обласній державній адміністрації. Підписи під документом поставили голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко та губернатор Курської області Олександр Михайлов.

Для знайомства з Чернігівщиною, налагодження партнерських коопераційних та торгівельних зв’язків між суб’єктами господарювання регіонів 10-11 лютого в області перебувала делегація Курської області, до складу якої увійшли заступники губернатора та голови Уряду курської області, голови ряду комітетів, президент Курської торгово-промислової палати, керівники провідних промислових підприємств та інші. Перед підписанням Угоди на базі Чернігівської регіональної торгово-промислової палати пройшла зустріч ділових кіл Чернігівської та Курської областей.

Вітаючи російських гостей, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко висловив вдячність за ініціативу встановити дружні та ділові стосунки між регіонами та відмітив значну кількість сфер для спільного рішення загальних проблем та досягнення позитивних результатів, адже два народи єднає спільна історія, близькість культур, мов та чимало інших важливих аспектів.

«Співробітництво між нашими країнами, як підкреслювалося на першому Українсько-Російському економічному форумі у м. Геленджик, який проходив за участю президентів України та Російської Федерації, може й повинно розвиватися як на державному, так і на регіональному рівні. У зв’язку з цим хочу підкреслити, що Чернігівщина підписала 31 договір про міжрегіональне співробітництво з регіонами Російської Федерації та відновлює (після наслідків світової фінансової кризи) позитивну динаміку нарощування обсягів зовнішньоторговельного обороту, який за підсумками 2010 року склав майже 200 мільйонів доларів США. Обсяг експорту товарів з області до Російської Федерації зріс на 13%, імпортні поставки зросли на третину. Таким чином, сьогодні, як і у попередні роки, Російська Федерація залишається провідним зовнішньоторговельним партнером Чернігівської області», - наголосив Володимир Хоменко.

Він також підкреслив, що у цьому контексті для Чернігівщини надзвичайно важливі пропозиції адміністрації курської області щодо спрощення порядку митного оформлення сільськогосподарських товарів при переміщенні їх через російсько-український кордон. У тому числі шляхом реалізації відповідного «пілотного» проекту, використовуючи принцип «єдиного вікна», коли взаємне визнання санітарно-епідеміологічних висновків та документів карантинного фіто-санітарного контролю дозволяє проводити видачу відповідних дозволів та оформлення сільгосппродукції у стислі терміни. Володимир Хоменко повідомив присутнім, що відповідний проект міжурядової угоди вже погоджено і висловив сподівання про його підписання найближчим часом.

Голова облдержадміністрації відмітив, що область має відповідні напрацювання в рамках Прикордонного Товариства Єврорегіон «Дніпро» спільно з Брянською та Гомельською областями, якими б могла поділитися з поважними гостями у порядку обміну досвідом роботи єврорегіону «Ярославна», до якого входять Курська та Сумська області.

Важливу роль у двосторонніх відносинах грає взаємодія в культурно-гуманітарній сфері, активними учасниками якого є працівники освіти і науки, діячі культури і мистецтва, співробітники музеїв і бібліотек.

«Упевнений, що наша сьогоднішня зустріч покладе початок динамічному розвитку взаємовигідних відносин між Чернігівською та Курською областями», - резюмував Володимир Хоменко.

У свою чергу губернатор Курської області Олександр Михайлов висловив переконання у тому, що підписання Угоди стане першим кроком у напрямку активізації розвитку всебічного співробітництва двох областей. Він повідомив, що традиційно головним стратегічним партнером Курської області є Україна, частка якої у зовнішньоторговельному обороті області з країнами СНД за минулий рік склала 70%. Що стосується зовнішньоторговельного обороту Курської області з Чернігівською, то за 2010 рік він склав 2 мільйони доларів США. На думку Олександра Михайлова, у двох областей є всі можливості та невикористаний потенціал для того, щоб значно збільшити цю цифру.

«Важливою складовою є просування продукції як курських підприємств на ринок Чернігівської області, так і надання можливостей чернігівським підприємствам вийти на ринок Курської області. І в цьому напрямку ми розраховуємо на активну взаємодію господарюючих суб’єктів наших регіонів», - наголосив очільник Курської області.

Він також зазначив, що передає нашій області пропозиції курських підприємств реального сектору економіки (промислових, агропромислових, харчових та переробних) з метою активізації подальшого співробітництва. У свою чергу, курська сторона готова розглянути пропозиції чернігівських підприємств.

«Практична реалізація Угоди буде сприяти не лише економічному підйому двох регіонів, але й відкриє нові перспективи для подальшого розвитку взаємовигідного співробітництва у науково-технічній та гуманітарно-культурній сферах», - зауважив він.

Особливим напрямком співробітництва Олександр Михайлов визначив виставково-ярмаркову діяльність та запросив делегацію Чернігівської області взяти участь у міжрегіональному універсальному оптово-роздрібному Курському міському ярмарку, яка відбудеться 24-26 червня.

Губернатор курської області також висловив надію на подальшу активну співпрацю структурних підрозділів обох областей у сфері молодіжної політики, спорту, освіти, охорони здоров’я та інших.

В рамках зустрічі також пройшла презентація соціально-економічного потенціалу Чернігівської та Курської областей.

Наприкінці зустрічі Володимир Хоменко та Олександр Михайлов підкреслили, що прикладуть всі зусилля для того, щоб тези підписаної Угоди про співробітництво реалізувалися у практичній площині.





















Прес-служба облдержадміністрації