back

Виїзний семінар-навчання головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації пройшов у Коропі

04-03-2011 | 09:40

Вивчити ситуацію в районі та надати всебічну методичну допомогу при призначенні субсидій на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу ставили собі за мету організатори семінару-навчання для посадових осіб органів місцевого самоврядування, який відбувся 3 березня в Коропі. У семінарі-навчанні взяла участь заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус.

Відкриваючи захід, Наталія Білоус підсумувала зроблене в Україні, і в області зокрема, для підтримки життєвого рівня населення в умовах оптимізації цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Так, за її словами, на сьогодні в країні діє Програма житлових субсидій. Урядом вжито всіх заходів для соціального захисту малозабезпечених родин шляхом удосконалення механізму надання житлових субсидій. Зокрема, зменшено відсоток обов’язкового платежу для громадян, які звертаються за призначенням субсидії, на 5 %. Призначення субсидій проводиться, виходячи з 15 або 10 відсотків обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги. В області автоматизовано проведено перерахунки раніше призначених субсидій без особистого звернення громадян.

Також запроваджено спрощений механізм надання населенню субсидій. Органи праці та соціального захисту населення самостійно проводять збір усіх необхідних документів для призначення субсидії, крім довідок про доходи осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

В області функціонує Координаційний центр з питань організації роботи щодо посилення соціального захисту населення під час оптимізації цін і тарифів на природний газ та житлово-комунальні послуги.

При головному управлінні та в районних управліннях працюють штаби, які забезпечують злагоджену роботу підприємств та організацій, що надають житлово-комунальні послуги. При кожному штабі відкриті телефонні „гарячі лінії”, які забезпечують роз’яснювальну роботу та проводять попередній запис на прийом.

Завдячуючи вжитим заходам, на Чернігівщині малозабезпечені родини можуть у повній мірі скористатися своїм правом на призначення субсидії.

Наразі кількість отримувачів субсидій на житлово-комунальні послуги та тверде паливо і скраплений газ в області зросла вдвічі в порівнянні з 2009 роком і становить 62,6 тис. сімей. За призначені субсидії перераховано житлово-комунальним підприємствам та виплачено населенню готівкою коштів на суму 31,3 млн гривень.

Голова Коропської районної державної адміністрації Володимир Бригинець розповів, як координується діяльність робочої групи з питань організації роботи щодо посилення соціального захисту населення під час оптимізації цін і тарифів на природний газ та житлово-комунальні послуги у районі.

Очолює робочу групу заступник голови райдержадміністрації В.Саволєй. Вже проведено 4 засідання, на яких вирішено низку питань, що виникають під час призначення субсидій.

Про призначення субсидій у Коропському районі поінформував начальник управління праці та соціального захисту населення Коропської райдержадміністрації Микола Колодко.

Він, зокрема, повідомив, що субсидією по оплаті за житлово-комунальні послуги за 2010 рік користувалось 1279 сімей, що в 1,5 раза більше у порівнянні з 2009 роком. Спрямовано коштів по відшкодуванню витрат на оплату житлово-комунальних послуг за призначеними субсидіями на суму 327,1 тис. грн. Середній розмір субсидії у минулому році на одну сім’ю становив 47,5 грн (у 2009 році – 34,1 гривень).

За 2010 рік 962 сім’ям призначено субсидії для придбання твердого палива та скрапленого газу.

Готівкою отримано субсидії на суму 358,4 тис. Середній розмір субсидії на одне домогосподарство становив – 371 грн, (у 2009р. – 321,2 гривень).

Станом на 01.02.2011 року субсидію на житлово-комунальні послуги отримує 638 сімей, що в 2,3 раза більше ніж в аналогічний період 2010 року. Середній розмір субсидії станом на 01.02.2011 значно збільшився і становить 114,2 грн в місяць на сім’ю.

На важливих моментах порядку призначення субсидій на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу в умовах спрощеного порядку та проблемних питаннях, які часом виникають у процесі оформлення субсидій, зупинилася у своєму виступі начальник відділу адресних соціальних виплат головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації Олена Луста.

Підбиваючи підсумки семінару, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус наголосила на необхідності продовження широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи через засоби масової інформації про соціальну підтримку населення шляхом надання житлових субсидій за спрощеним порядком. На її думку, потрібно значну увагу приділяти громадянам, які на загальних підставах не мають права на отримання субсидії, але опинилися в складних життєвих обставинах, і рекомендувати їм звертатися на комісію. Комісія ж повинна індивідуально підходити до кожного такого заявника, враховувати всі моменти і, по можливості, приймати позитивне рішення.

„Наше спільне завдання – докласти всіх зусиль, щоб допомогти людям,” – сказала Наталія Білоус.

Підтримуючи тезу Наталії Білоус, присутній на семінарі голова Коропської районної ради Петро Демиденко звернувся до голів сільських та селищних рад з проханням активно долучатися до роз’яснювальної роботи і співпрацювати з районним управлінням праці та соціального захисту населення.

Наостанку учасники семінару мали нагоду поставити запитання та отримати компетентні відповіді фахівців.

Також у рамках семінару-навчання відбувся прийом громадян з актуальних питань призначення житлових субсидій працівниками головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.









Управління у справах преси та
інформації облдержадміністрації