back

Економити потрібно заради загального блага

17-09-2014 | 15:21

Про споживання енергоресурсів в умовах вимушеної економії йшла мова 17 вересня під час брифінгу в облдержадміністрації.

Директор Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури обласної державної адміністрації Петро Головач поінформував присутніх про те, що зараз стоїть гостра необхідність переходу на альтернативні види палива.

- Дуже складна ситуація склалася з постачанням вугілля. Мости, дороги, які поєднують нас із Донецькою областю, зруйновані, - говорить Петро Головач. – Наша область має достатню кількість альтернативного палива – дрова, торф, пелети.

Також він зазначив, що за період з 1 січня помітно зросли ціни на деякі послуги. Наприклад, ціна на газ піднялася на 92%, на водопостачання і водовідведення – на 74%. Водночас, з державного бюджету передбачено виділення 7 мільярдів гривень на компенсаційні виплати населенню.

Директор Департаменту ЖКГ зазначив, що, на жаль, для нашого регіону неможливий перехід на мазутне паливо, адже із 940-а котелень, наявних на Чернігівщині, лише одна може працювати на такому виді палива.

Швидкими темпами йде переобладнання котелень. У 2012-2013 роках на альтернативні види палива перевели 44 котельні, цього року планується зробити такий перехід ще у 94-х котельнях. Робитиметься це за рахунок інвесторів.

Про економне використання електричної енергії говорили представники ПАТ «Чернігівобленерго» - технічний директор Володимир Рубанка та директор з енергозбуту Роман Бондар.

Мова йшла про невідворотність аварійних відключень. Адже на сьогоднішній день майже всі області України, у тому числі і Чернігівська, перевищують граничні величини електроспоживання.

- Національна енергетична компанія «Укренерго» встановила для Чернігівщини ліміт електричної потужності 210 мегават. У вечірні години максимуму навантаження на енергосистему споживачі Чернігівщини перевищують його на 70- 80 мегават, у ранковий час — на 30-40 мегават, - говорить Володимир Рубанка. - Уникнути тимчасових відключень реально, якщо споживачі з розумінням поставляться до ситуації та усвідомлять, що дотримуючись нескладних правил та обмежуючи роботу електроприладів у період максимального навантаження з 07:00 до 10:00 та з 19:00 до 22:00 годин.

Також представники Чернігівобленерго повідомили телефон гарячої лінії, за номером якого споживачі можуть звертатися цілодобово з питань електропостачання 0-800-210-310.





Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації