back

Органічне виробництво – запорука здорового харчування

15-09-2014 | 11:29

З року в рік все більша кількість людей в світі віддає перевагу якісним органічним продуктам харчування. Органічне виробництво - це спроба відродити сільське господарство, коли ще не знали про хімічні добрива, пестициди, не було ризику зараження землі радіацією, коли все, що вирощувала і споживала людина давалось їй природою.

На Чернігівщині працює 8 операторів органічного виробництва. Ними обробляється понад 7 тис. га ріллі, де вирощується жито, пшениця, гречка, овес, технічні культури, утримується близько 1 тисячі ВРХ.

Минулого тижня в Куликівському районі на базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Надія», який став першим в Україні серед подібних об’єднань, кому вдалося здобути статус виробника органічної продукції, відбувся круглий стіл щодо перспектив виробництва органічної продукції у Чернігівській області.

Участь в круглому столі взяв заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Костянтин Лубенцов.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Римма Олексенко доповіла про перспективність органічного землеробства та стан його розвитку в регіоні.

Питання правових, економічних основ виробництва та обігу органічної сільськогосподарської продукції і сировини, заходи контролю та нагляду за такою діяльністю були висвітлені представниками проекту «Агроінвест», міжнародного акредитованого сертифікаційного органу «Органік стандарт», дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL), інституту сільськогосподарської мікробіології, спеціалісти Департаменту агропромислового розвитку. Своїм досвідом поділились підприємці області, які займаються органічним виробництвом не один рік.

- Кожна людина має право: дихати чистим повітрям, пити чисту воду, їсти чисті продукти. Виробляючи органічні продукти харчування ми дбаємо про здоров'я сучасного і майбутніх поколінь, - наголосив при підведенні підсумків круглого столу Костянтин Лубенцов.