back

Україна має підтримку країн-членів НАТО – Президент

05-09-2014 | 08:35

Президент України Петро Порошенко розпочав свою участь у Саміті НАТО у Південному Уельсі з унікальної за форматом спільної зустрічі з Прем'єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном, Президентом США Бараком Обамою, Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці та Президентом Франції Франсуа Олландом.

«Унікальний формат зустрічі демонструє підтримку країнами НАТО територіальної цілісності України, що зіткнулася із зовнішньою агресією», - зазначив Глава Української держави на початку зустрічі.

Керівники держав обговорили глобальний, континентальний та регіональний контексти подій на Сході України та відзначили необхідність пошуку шляхів мирного вирішення ситуації, що склалася.

Коментуючи зустріч, Президент України підкреслив, що фактично вперше в історії нашої держави відбулася зустріч у форматі лідерів п'яти найбільших країн світу - Президента США, Прем'єр-міністра Великої Британії, Канцлера Німеччини, Прем’єр-міністра Італії та Президента Франції, на якій було продемонстровано рішучі наміри щодо підтримки України.

«Є розуміння, що, підтримуючи Україну, підтримуючи мир, стабільність і деескалацію ситуації на Сході, вони підтримують стабільність Європи та світу. Це сьогодні не тільки питання українського конфлікту, це - глобальне питання», - наголосив Глава держави.

Петро Порошенко повідомив, що відбувся обмін думкам щодо кількох напрямків. Зокрема, обговорювалась підтримка України у безпековій сфері. «Сьогодні в резолюції Саміту НАТО буде чітке твердження, що Україна має підтримку з боку НАТО», - заявив Президент, повідомивши, що будуть прийняті визначальні рішення щодо залучення України до спеціальної програми, де будуть створені 4 трастові фонди, які сприятимуть вирішенню питань логістики, комунікації, кіберзлочинності, соціальної реабілітації поранених.

За словами Петра Порошенка, окрему увагу учасники зустрічі приділили військово-технічному співробітництву. В декларації буде зазначено, що НАТО, підтримує двосторонні рішучі дії країн-членів щодо забезпечення військово-технічної підтримки для України. «Це - саме те, чого ми чекали», - резюмував Глава держави.

Він також зазначив, що сьогодні буде обговорено координацію подальших дій, в тому числі в питанні застосування санкцій.


Прес-служба Президента України