back

Президент України зустрівся з Генеральним Секретарем Ради Європи

03-09-2014 | 09:03

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Генеральним Секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом, який прибув до Києва.

Президент України ознайомив Генерального Секретаря з останнім розвитком подій на Донбасі. За словами Петра Порошенка, є численні докази участі у військових діях у Донецькій та Луганській областях військовослужбовців регулярних російських військ. «Все це говорить про пряму військову агресію», - заявив Президент. Глава держави підкреслив критичну важливість позиції Ради Європи у засудженні російської агресії.

Петро Порошенко акцентував увагу Турбйорна Ягланда на тому, що є численні докази застосування тортур до затриманих бойовиками мирних громадян та полонених військовослужбовців.

Глава держави підкреслив, що існує проблема українців, які були захоплені на українській території та згодом опинилися у в’язницях Росії. Він закликав Турбйорна Ягланда зробити все для визволення української льотчиці Надії Савченко.

Петро Порошенко наголосив на важливості координації дій з Радою Європи задля вирішення складної ситуації, в якій опинилася Україна. Зокрема, Президент закликав Раду Європи долучитися до гуманітарної допомоги окупованим територіям, а також вимушеним переселенцям.

Крім того, Глава держави поінформував про призначення на 26 жовтня позачергових парламентських виборів. Петро Порошенко запросив спостерігачів від Парламентської Асамблеї Ради Європи і запевнив у прозорості виборчого процесу в Україні.

Генеральний Секретар РЄ назвав те, що відбувається зараз у Донецькій, Луганській областях та в Автономній Республіці Крим «трагедією», та висловив свою повну солідарність з українським народом. «Це також є трагедією для європейських інституцій, які власне були й засновані відразу після Другої Світової війни для того, щоб запобігти війні в Європі. Для нас є великим викликом, як протидіяти цій ситуації», - заявив Т.Ягланд.

Генеральний Секретар РЄ наголосив на важливості вирішення гуманітарних проблем, що виникли у Донецькій, Луганській областях та в Кримській автономії. Він має намір обговорити, як інструментарій Ради Європи може бути використаний для допомоги Україні у ситуації, що склалася, зокрема, у питанні дотримання прав громадян, а також в економічній сфері. Крім того, Т.Ягланд зазначив, що Рада Європи підтримує Україну на шляху структурних реформ, які почали впроваджуватись попри складну ситуацію, в якій сьогодні перебуває країна.


Прес-служба Президента України