back

Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіонів

27-08-2014 | 14:11

Презентація видання із такою назвою відбулася сьогодні, 27 серпня, в прес-клубі «Ділове слово».

На розгляд громадськості книгу представили директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Володимир Бойко, доцент Чернігівського державного інституту економіки і управління Михайло Селінний, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Римма Олексенко, заступник начальника управління цього ж Департаменту Ганна Сич та директор проектів Сіверського інституту регіональних досліджень Людмила Чабак.

Автори дослідження — науковці, експерти у сфері агропромислового розвитку — розповіли про зміст видання, основні етапи роботи над ним, можливості продовження зазначеної діяльності та наголосили на тих шляхах розвитку українського аграрного сектору, які дозволять максимально використати надані Угодою про асоціацію з ЄС можливості.

У виданні висвітлені основні питання сільського господарства та розвитку сільських територій в контексті існуючої ситуації та очікуваного впливу від Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Розкрито можливості та загрози, очікувані вигоди, які отримають українські аграрії після введення в дію положень зазначеної Угоди. Звернуто увагу і на торгівлю сільськогосподарськими товарами в рамках зони вільної торгівлі.

Володимир Бойко зазначив, що в цій книзі особисто він намагався донести до широкого загалу, що Угода про асоціацію з ЄС ― це можливість для України перейти на новий рівень і стати більш розвинутою державою.

― Проблем не потрібно боятися ― їх необхідно вирішувати. Це видання стане значною підставою для активізації роботи саме в сфері сільського господарства, ― сказав Володимир Бойко.

Про важливість підвищення якості продукції і розширення ринків збуту говорила Галина Сич.

― За умови підписання Угоди Чернігівщина отримає більше вигідних пропозицій стосовно експорту харчової продукції. Це змусить підприємства впроваджувати технології, що підвищать якість продукції. У гіршому становищі опиняться домогосподарства. Ми хочемо донести до виробників, як жити в нових умовах, як створювати кооперативи, що потрібно робити, щоб вигідно не лише споживати, а й продавати свою продукцію.

Учасники зустрічі також розповіли про те, що у майбутньому не обійтись без підтримки держави. Вже 6 підприємств області працюють з ринком Євросоюзу. Чотири підприємства очікують на приїзд єврокомісарів, щоб у майбутньому розширити свою зону торгівлі, адже ринок Євросоюзу — це понад 500 мільйонів платоспроможних споживачів.

Презентоване видання зацікавить фахівців у сфері агропромислового розвитку, виробників та переробників продукції агропромислового сектору, громадських активістів, викладачів, аспірантів, студентів, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, всіх, кого хвилюють питання впливу європейської інтеграції України на перспективи розвитку її сільського господарства.

Дослідження було здійснено в рамках проекту громадської організації «Сіверський інститут регіональних досліджень» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

Електронна версія видання доступна для ознайомлення за посиланням: http://siver.pp.ua/biblioteka.php



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації