back

Бюджет перевиконали, але заборгованість з оплати праці не подолали

26-08-2014 | 16:00

Про стан виконання місцевих бюджетів та погашення заборгованості з оплати праці говорили сьогодні, 26 серпня, на щотижневому брифінгу в облдержадміністрації.

На сьогодні місцеві бюджети поповнилися 937-а мільйонами гривень власних доходів. Понад заплановані обсяги отримано більше 40 мільйонів гривень.

— Бюджет перевиконується і всі додаткові кошти направляються на оплату праці. Однак, на бюджетну сферу все одно коштів не достатньо, оскільки область має демографічні та територіальні особливості. Отже, маємо економити, — говорить в.о. директора Департаменту фінансів ОДА Анатолій Кислюк.

Для економії коштів були вжиті і радикальні заходи. Зокрема, змінено граничні норми надбавок до заробітної плати. Не фінансуються більшість обласних програм. Зменшено утримання державних установ. На 10 % зменшено чисельність державних службовців, у тому числі — місцевих державних адміністрації. А деякі контролюючі служби та відомства будуть скорочені на 50—70 %. Більшість бюджетників побували або зараз перебувають у відпустках за власний рахунок. Фінансисти підрахували, що якщо всі педагоги області на два тижні підуть у такі відпустки, то обласний бюджет збереже 70 мільйонів гривень.

Варто зазначити, що майже 78 % коштів бюджету спрямовуються саме на заробітну плату. Тому обласна влада продовжує пошуки додаткових коштів.

— Врахувавши усі власні резерви і зменшивши видатки, все одно не можливо забезпечити виплату зарплати на суму близько 290 мільйонів гривень. Для вирішення проблеми ми вже зверталися і до Уряду, і до Міністерства фінансів України.

До речі, на парламентському сайті зареєстровано законопроект № 4469 а «Про внесення змін до додатків 3 та 7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік». Документ передбачає збільшення дотації Чернігівській області на 150 мільйонів. Якщо депутати підтримають законопроект, більшість проблем із заробітною платою буде вирішено, — розповів Анатолій Кислюк.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації