back

Треба бути постійно готовими захищати незалежність – Президент Порошенко

24-08-2014 | 12:23

Президент України Петро Порошенко взяв участь у військовому параді «Присягаємо тобі, Україно!» на честь 23-ї річниці Незалежності України.

Звертаючись до співвітчизників, Глава держави наголосив: «Ще ніколи за 23 роки цей день не був таким величним, як сьогодні. Ще ніколи люди не відзначали його так щиро, як тепер, з українським прапором в кожному віконці, на кожному балконі. І це незважаючи на важкі часи, які переживає країна».

Президент відзначив, що події останніх місяців стали для нас хоча й не оголошеною, але справжньою війною, яка, можливо, увійде в історію як Вітчизняна війна 2014 року. «Війна проти зовнішньої агресії. За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ. За Незалежність», - сказав Президент.

Петро Порошенко підкреслив, що боротьба за перемогу стала всенародним рухом, справою всіх і кожного. «Переконаний: битва за Україну, за Незалежність завершиться для нас успішно - завдяки загальнонаціональній солідарності, помноженій на мужність та героїзм наших воїнів», - заявив він.

За словами Президента, за останні 6 місяців у важких виснажливих боях народилося нове українське військо. Словосполучення "захисник Вітчизни" наповнилося конкретним змістом. «В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!», - наголосив Президент.

Петро Порошенко подякував воїнству за вірність Присязі, за служіння Україні, за жертовний її захист, та відзначив, що хотів би низько вклонитися кожній українській жінці, «хто втратив чоловіка чи сина, онука чи брата», «хто з вірою в перемогу чекає на повернення свого рідного, найкращого, коханого».

Окрему подяку Глава держави висловив активістам волонтерського руху. «Особливо важливою ваша допомога була в перші тижні агресії, коли ми отримали в спадок державу без армії, без міліції, без спецслужб, без зброї», - сказав Президент.

«Наш ворог довго й наполегливо тренувався, щоб напасти на Україну. А от ми тоді не були готові до такого підступного віроломства», - наголосив Президент, нагадавши давньоримську мудрість «Хочеш миру – готуйся до війни».

Наголосивши, що війна – не наша ініціатива, вона нав’язана нам ззовні, Президент підкреслив: «Наш вибір – мир, здійснення мирного плану для Донбасу, який я розробив і запропонував ще в червні». Але, додав він, кроки до миру не можуть бути односторонніми і відбуватися за рахунок суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.

Відзначивши, що над Україною постійно, нажаль, буде військова загроза, Президент сказав, що з цим треба навчитися жити. «До захисту Незалежності треба постійно бути готовими», - сказав він, повідомивши, що вже до кінця цього року буде виділено мільярди гривень на оновлення озброєння та військової техніки, а на 2015-2017 роки заплановано виділити понад 40 мільярдів гривень на переозброєння та оновлення військової техніки.

«Тільки ціною колосальних надзусиль всього народу зможемо захистити Незалежність, життя і безпеку кожного, наше право вільно жити на своїй українській землі», - заявив Глава держави.


Прес-служба Президента України