back

Володимир Івашко: Кожна дитина має право на здобуття сучасної та якісної освіти

21-08-2014 | 16:32

Наближається 1 вересня, а отже на часі – закінчення підготовки навчальних закладів до нового навчального року. Як доповів під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації начальник управління освіти і науки ОДА Анатолій Заліський, в усіх 568 загальноосвітніх навчальних закладах проведено поточні та капітальні ремонти, відремонтовано харчоблоки. Причому в умовах обмеженого фінансування ці роботи проводилися також за рахунок керівників місцевих господарств, приватних підприємців, батьків та випускників шкіл.

Відповідно до Програми соціально-економічного розвитку до 416 дошкільних навчальних закладів, які охоплюють 90,3% дітей від 3 до 6 років, повинно додатися ще 10. Проте проблемним залишається їх перевантаження. При обласному показнику 114 дітей на 100 місць, у Ніжині він становить 207.


Такі цифри, наголошує голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, не влаштовують ні владу, ні батьків.

Для розв’язання цього питання є всі засоби: повернення в систему освіти бездумно розданих приміщень, відновлення роботи закритих установ, відкриття дошкільних закладів у пристосованих приміщеннях, відкриття додаткових груп, створення навчально-виховних комплексів, - наголошує очільник області.

Ще одне важливе питання – виконання програми «Шкільний автобус». У 2013-2014 навчальному році підвіз 6967 учнів сільської місцевості здійснювався 273 автобусами. Цього року поповнення шкільного автобусного парку не очікується, тому підтримка програми органами місцевої влади має бути відчутнішою. Як відзначив голова облдержадміністрації, слід виважено переглянути маршрути, за потреби укласти угоди з перевізниками для безперебійного підвезення школярів до місць навчання.

Цьогорічний навчальний процес буде проходити в умовах значного скорочення споживання природного газу.

Але вимога до всіх одна – школи мають бути комфортними та затишними, а під час опалювального сезону в них має бути тепло. Необхідно створити належні умови для навчання та нормальний тепловий режим за рахунок заходів з енергозбереження та переведення котелень на альтернативні види палива, - підкреслив Володимир Івашко.


У Козелецькому районі завдяки залученню спонсорських коштів та коштів районного бюджету планується реконструкція газових котлів та встановлення сучасних на твердому паливі.

Проводиться утеплення фасаду з використанням енергозберігаючих технологій у Чернігівській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ст. ім. Ю.М.Коцюбинського, спального корпусу Чернігівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. У Сосницькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат після переведення закладу на опалення твердими видами палива дозволить зекономити близько 200 тис.грн. на рік.

Всі котельні інтернатних закладів відремонтовано, забезпечено аварійними джерелами живлення та твердими видами палива на 70% від річної потреби.

Триває реконструкція газової котельні ПТУ №33 с.Мрин Носівського району по переведенню 2 котлів НІІСТУ-5 на опалення твердим паливом, що дозволить зекономити орієнтовно 700 тисяч гривень на рік.

До першого жовтня поточного року підготовку до опалювального сезону має бути закінчено в повному обсязі, - зауважив Володимир Івашко.

На контролі залишається питання якісного харчування учнів. Для його організації необхідно в повній мірі використати можливості щодо залучення як бюджетних коштів, так і коштів з інших джерел, які не заборонені законодавством. Очільник області нагадав керівникам районів про те, що учні початкових класів, відповідно до чинного законодавства, стовідсотково мають бути охоплені безкоштовним, гарячим і якісним харчуванням.

Також треба подбати і про забезпечення безперешкодного доступу до навчальних приміщень дітей з особливими потребами, отже слід продовжити облаштування будівель навчальних закладів пандусами.

Особливу увагу Володимир Івашко звернув на забезпечення права дітей, які переїхали з Автономної Республіки Крим, Луганської та Донецької областей, на отримання освіти у дошкільних та загальноосвітніх закладах області.

Необхідно взяти під особливий контроль цих дітей, створити такий мікроклімат у колективі, щоб вони не почували себе самотніми. Доречним буде тут і психологічний супровід. Кожна дитина, незалежно від того, де вона мешкає, повинна мати можливість навчатися в школі, де є всі необхідні умови для здобуття сучасного, якісного, європейського рівня освіти, - підкреслив голова облдержадміністрації.


Прес-служба облдержадміністрації