back

Сьогодні завдання органів виконавчої влади – не допустити різкого погіршення економічної ситуації в області

21-08-2014 | 15:15

Таку думку 21 серпня на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації озвучив очільник області Володимир Івашко під час підбиття підсумків соціально-економічного розвитку області за перше півріччя.

Як повідомив директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Леонід Подоляк, за цей час відбулося зростання виробництва сільськогосподарської продукції, будівельних робіт, розвитку торгівлі, стабільне нарощування експортних поставок та зростання реальної середньомісячної заробітної плати.

За оцінкою діяльності райдержадміністрацій, яка здійснювалась по 9 напрямках, загальне останнє місце продовжує займати Срібнянський район, до нього приєднались Ріпкинський і Новгород-Сіверський.

Лідерами першого півріччя стали Носівський, Корюківський, Ічнянський, Варвинський та Бобровицький райони.


Стабільність демонструє аграрний сектор, який вже став локомотивом економіки області. Завдання номер один для аграріїв – закінчити збирання врожаю зернових культур в оптимальні агротехнічні терміни з мінімальними втратами.

Вже завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Розпочато – пізніх. Намолочено 890 тисяч тонн зерна, всього ж очікується зібрати 3,15 мільйона тонн зернових.


Ураховуючи щорічне збільшення валового збору зерна, продовжується будівництво нових виробничих об’єктів для його обробки. З початку року введено елеватори сукупною потужністю 33 тисяч тонн у Щорському та Борзнянському районах, а також зерносушарки у Борзнянському, Менському та Сосницькому районах.

З метою розвитку тваринництва введено в експлуатацію ще один молочний комплекс на 400 голів в Ічнянському районі, здійснюється будівництво свинокомплексу на 10 тисяч голів у Бахмацькому та першої черги пташника у Козелецькому районах.

Як і торік, через зменшення видобутку вуглеводнів «мінусує» добувна промисловість, скоротились також обсяги у нафтопереробці, легкій, хімічній промисловості.

Водночас, позитивну динаміку мають машинобудування, металообробка, виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів та ряд інших галузей.

Протягом січня-червня в експлуатацію введено 35 тисяч квадратних метрів житла, у липні – ще три багатоквартирні житлові будинки площею 13,8 тисяч квадратних метрів. При цьому у семи районах не зареєстровано жодної декларації про готовність до експлуатації об’єктів житлового будівництва.


У І півріччі в цілому по області створено 5,2 тисяч нових робочих місць. Проте ситуація неоднорідна: у розрахунку на 1000 осіб працездатного населення кількість створених робочих місць коливалась від 5,5 у Бобровицькому районі до 11,7 – у Варвинському.

Середньомісячна заробітна плата у червні 2014 року становила 2875 гривень, а в середньому за півріччя – 2606. Середньообласний рівень зарплати перевищили міста Прилуки, Чернігів та 6 районів, в той час як Срібнянський, Коропський, Куликівський не досягли відмітки 2000 грн.

Водночас викликає занепокоєння зростання заборгованості із заробітної плати. Станом на 1 липня її загальна сума складала 22,1 мільйонів гривень зі зростанням боргів на економічно активних підприємствах.

Заборгованості не мають 13-ть районів. В той же час наростили її міста Прилуки, Ніжин та Чернігів. Крім того, з’явилися борги у Варвинському, Коропському, Ніжинському, Новгород-Сіверському, Ріпкинському, Семенівському та Щорському районах.


Керівникам територій необхідно вжити всіх можливих заходів для ліквідації боргів із заробітної плати, тіньової зайнятості та зарплати «у конвертах». Своєчасність соціальних виплат, дотримання державних соціальних гарантій, підтримка вразливих верств населення, поліпшення якості обслуговування – ось пріоритети, на яких ми повинні зосереджуватись і надалі, - наголосив Володимир Івашко.

За його словами, робота органів виконавчої влади сьогодні повинна бути спрямована, насамперед, на жорстку економію енергетичних та фінансових ресурсів.

Одним з найголовніших питань на сьогоднішній день є забезпечення енергетичної стабільності в межах доведених області лімітів споживання газу під час опалювального періоду.

Підприємства регіону повинні терміново вжити заходів з енергозбереження, використання у виробничих процесах альтернативних джерел енергії. При цьому максимально зберегти обсяги виробництва, адже це – і робочі місця, і доходи громадян, і бюджетні надходження.

Уряд зробив важливі кроки для підтримки бізнесу, обмеживши до кінця року перевірки підприємств, установ та організацій. Наступним кроком, зауважив голова облдержадміністрації, стане прийняття Парламентом Закону України «Про економічне зростання», який передбачає низку реформ, у тому числі і в податковій сфері.

Це дасть можливість розрахувати і прийняти Державний бюджет України на 2015 рік, базуючись на новій системі оподаткування, на новому Бюджетному кодексі і на новій економічній моделі функціонування країни.

Сьогодні завдання органів виконавчої влади – не допустити різкого погіршення економічної ситуації в області. З цією метою необхідно всіляко сприяти ініціативам підприємств: впровадженню інноваційних та інвестиційних проектів, освоєнню нової конкурентоспроможної продукції, розширенню та переорієнтації ринків збуту, впровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій.

Обласна державна адміністрація підтримає конструктивні пропозиції та ініціативи, спрямовані на соціально-економічний розвиток регіону, - підкреслив Володимир Івашко.

Він акцентував увагу керівників міст і районів на вжиття термінових заходів в бюджетній сфері, спрямованих, у першу чергу, на зміцнення фінансового ресурсу місцевих бюджетів та недопущення дефіциту коштів у бюджетах територіальних громад.

Складна суспільно-політична і фінансово-економічна ситуація ставить нам усім додаткові виклики. Тому вимагаю від голів райдержадміністрацій, міських голів забезпечити безумовне виконання усіх поставлених завдань. Пріоритетами мають бути збереження соціальної стабільності, поліпшення рівня добробуту та якості життя населення, - наголосив очільник області.


Прес-служба облдержадміністрації