back

До 146-ої річниці від дня народження М.М.Коцюбинського

17-09-2010 | 14:06

17 вересня з нагоди 146-річчя від дня народження М.М.Коцюбинського керівництво області та міста, представники громадськості взяли участь в урочистому мітингу на могилі письменника на Болдиній горі.

Відкриваючи мітинг, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зауважив, що відомий український письменник, громадський діяч Михайло Михайлович Коцюбинський залишив глибокий слід в історії вітчизняної літератури, а його твори отримали широке визнання далеко за межами України.

«Яких би проблем не торкався мудрий і вимогливий до своєї творчості письменник, вони набували особливого, неповторного звучання правди та краси. Михайло Коцюбинський мріяв створити літопис добра. Світле і тверде переконання у кращу долю пронизує кожне слово митця», - зазначив Володимир Хоменко.

Життя письменника обірвалося надзвичайно рано – у 48 років. Але останню, найбільш плідну його частину, Коцюбинський присвятив Чернігову, де прожив 15 років.

Як талановитий організатор, він об’єднав літературно-мистецькі сили та очолив Чернігівську організацію «Просвіта», музично-драматичне товариство. На Чернігівщині він написав твори, які стали світовою класикою: “Фата Моргана”, “Дорогою ціною”, «Тіні забутих предків» та інші. Його твори перекладені польською, чеською, німецькою, російською, болгарською, швецькою та французькою мовами.

«Спадок митця вимірюється пам’яттю, яку він залишив по собі тим, що зробив для людей. Тож нехай наша пам'ять про великого українського письменника Михайла Коцюбинського згуртовує і об’єднує сучасників навколо прекрасної мети – побудувати нову Україну, а його ідеї втілюються в життя заради світлого майбутнього нашої держави», - наголосив голова облдержадміністрації.








Прес-служба облдержадміністрації