back

Голова облдержадміністрації зустрівся зі студентами та викладачами Чернігівського державного інституту економіки і управління

22-10-2010 | 18:19

Зустріч, яка проходила в режимі конструктивного діалогу, тривала півтори години. За цей час голова облдержадміністрації Володимир Хоменко відповів на ряд запитань стосовно стану та перспектив розвитку соціально-економічної сфери області.

Зокрема, він детально зупинився на подальших кроках реалізації проекту «Єврорегіон «Дніпро» - передусім, його економічної складової, яку в останні роки випереджував розвиток гуманітарного співробітництва. За словами Володимира Хоменка, зараз з’явилися реальні перспективи для поглиблення економічної співпраці з Республікою Білорусь – активізувалася робота торгово-промислових палат обох країн, у Чернігові створено спільне підприємство з виробництва тролейбусів, досягнуто домовленостей стосовно налагодження співробітництва з виробничим об’єднанням «Гомсільмаш».

Відповідаючи на питання щодо розвитку туристичної галузі, керівник області наголосив, що поряд із відновленням історичних пам’яток, на які багата чернігівська земля, зараз гостро стоїть питання залучення приватного капіталу для облаштування інфраструктури, яка б приваблювала туристів не лише ближнього, але й далекого зарубіжжя. Тому основне завдання владних структур – створити всі необхідні умови для того, щоб інвесторам і бізнесу, які заходять в область, було зручно і комфортно працювати.

Також Володимир Хоменко поділився планами та перспективами подальшого розвитку сільського господарства області, визначивши одним з головних напрямків роботи повне використання земель сільськогосподарського призначення, які з тих чи інших причин зараз не обробляються; наголосив на важливості виходу на передові позиції харчової та переробної промисловості.

Доцільним і актуальним, на думку Володимира Хоменка, є запровадження стипендій голови облдержадміністрації для студентів, аспірантів та викладачів. Цей задум планується втілити в життя у наступному бюджетному році.

Окремим питанням учасники зустрічі розглянули науково-дослідницьку роботу закладу. Як зазначив керівник області, цінність наукових розробок виявляється лише при їх практичному застосуванні, а отже, є нагальна необхідність використання наукового потенціалу Чернігівського державного інституту економіки і управління для підняття і розвитку економіки регіону. Зокрема, він вважає за необхідне залучення фахівців вищого навчального закладу до роботи Регіонального комітету з економічних реформ та розробки Програми соціально-економічного розвитку області на наступні п’ять років.

Одним із важливих завдань для вищої школи на сучасному етапі є покращення її зв’язку з виробництвом.

Вирішенню цієї проблеми, на думку Володимира Хоменка, сприятиме посилення наукової та інноваційної складових у діяльності вищих навчальних закладів, залучення їх наукового потенціалу до розробки регіональних програм.

Він підкреслив: обласна влада приділятиме увагу технічно-матеріальному забезпеченню вищих навчальних закладів Чернігівщини, створенню умов не тільки для навчання, а й для наукової праці для того, щоб вся наукова база працювала, в першу чергу, на економіку регіону.

«Освіта і влада співіснують в одному просторі і однаково несуть відповідальність за край, в якому ми живемо. Сьогодні саме ми з вами маємо давати відповіді на виклики часу, бо крім нас це не зробить ніхто. Проблеми нашого регіону вирішаться тільки спільними зусиллями, а для цього нам потрібні молоді енергійні спеціалісти» - зауважив Володимир Хоменко.

Він зазначив, що зараз недостатньо просто отримати вищу освіту за обраною спеціальністю.

«Наше спільне завдання – зробити так, щоб ви не лише отримали диплом про закінчення інституту, але й знайшли собі роботу за фахом на Чернігівській землі. Кожен з вас повинен чітко знати, в якій сфері економіки чи народного господарства він зможе прикласти свої зусилля, застосувати вміння і навички для того, щоб область піднялася», - резюмував керівник області.

Наостанок Володимир Хоменко висловив сподівання, що такі корисні для обох сторін зустрічі стануть регулярними.

Прес-служба облдержадміністрації