back

Як забезпечити енергетичну стабільність в межах доведених лімітів споживання газу

11-08-2014 | 18:07

На це вкрай важливе питання сьогодні шукали відповідь на засіданні обласного оперативного штабу з питань забезпечення сталого газопостачання, яке провів голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко.

Відкриваючи нараду він зазначив, що ситуація надто складна, бо крім обмеження споживання природного газу можливе його повне припинення. Саме тому вже зараз необхідно вирішувати питання щодо можливих шляхів для належного функціонування систем життєзабезпечення, бо нині значний бюджетний ресурс йде на забезпечення обороноздатності нашої країни.

Як повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач, область має скоротити споживання природного газу на 30% на опалювальний період 2014-2015 років.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України доведено наступні ліміти з 1 серпня 2014 року по 31 березня 2015 року:

- по промислових споживачах – 214, 1 мільйонів метрів кубічних , що на 25% менше, ніж торік за аналогічний період споживання;

- по теплогенеруючих та теплопостачальних організаціях – 116,1 мільйонів метрів кубічних (зменшення на 30%);

- по бюджетних організаціях – 21,2 мільйонів метрів кубічних (зменшення на 13%).

Виходячи з ситуації, наразі необхідно спільно з керівництвом підприємств та організацій відпрацювати чіткі дії щодо економії природного газу та внести коригування у виробничі плани.

Саме від спільної роботи влади, керівників промислових підприємств та підприємств паливно-енергетичного комплексу буде залежати те, як область переживе зиму. Якщо зуміємо вчасно зробити все необхідне – обійдемося без катаклізмів, - зауважив Володимир Івашко.

На переконання очільника області, питання переходу на альтернативні види палива сьогодні актуальне як ніколи.

Треба бути реалістами: газ у трубах може закінчитися, а опалювати будинки, садки, школи та лікарні треба, - наголосив Володимир Івашко.

Він підкреслив: все залежне від обласної державної адміністрації буде зроблено, тому кожен на своєму місці повинен максимально використати наявні можливості для виконання урядових завдань і сталого проходження опалювального сезону.



Прес-служба облдержадміністрації