back

Проблеми, що виникають при переході споживачів на електроопалення

08-08-2014 | 14:33

Обладнання об’єкта споживача електроплитами та/або електроопалювальними установками в установленому порядку здійснюється згідно з такою процедурою:

1. Споживач самостійно або за участі проектної організації формує завдання на проектування обладнання власного об'єкта або його частини (окремої квартири) кухонними електроплитами та/або електроопалювальними установками.

2. Звернення до енергопостачальника і з'ясування необхідності збільшення потужності відносно зазначеної в договорі. Якщо в результаті встановлення додаткового електрообладнання, збільшення загальної потужності частини приміщення об’єкта споживача, відносно зазначеної в договорі, не відбувається, енергопостачальник погоджує споживачу завдання на проектування (в частині потужності об’єкта споживача, обліку, установок релейного захисту), як вихідні дані на переобладнання об’єкта споживача (погоджує встановлення такого обладнання).

3. Якщо в результаті встановлення додаткового електрообладнання, відбувається збільшення загальної потужності відносно зазначеної в договорі, споживач у багатоквартирному будинку отримує у балансоутримувача завдання на проектування, як вихідні дані на переобладнання внутрішньо-будинкової мережі багатоквартирного будинку. Споживач узгоджує зазначене завдання на проектування із енергопостачальником в частині потужності об'єкта споживача, обліку, установок релейного захисту.

4. Згідно з вихідними даними проектується переобладнання об’єкта споживача (квартири) та/або внутрішньобудинкових мереж.

5. Згідно з проектом, узгодженим в установленому порядку, здійснюється реконструкція, переобладнання або будівництво на об’єкті споживача (в квартирі) та/або внутрішньо-будинкових мереж.

6. За умови збільшення потужності об’єкта архітектури (будинку), або споживач замовляє в електропередавальній організації послугу з приєднання додаткової електричної потужності в порядку передбаченому Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж (далі – Правила приєднання), затвердженими постановою НКРЕ від 17.01.2013 № 32. Якщо збільшення електричної потужності всього об'єкта архітектури (будинку) в порівнянні із зазначеним в договорі про постачання електричної енергії із балансоутримувачем не відбувається, то послуга з приєднання не замовляється.

7. Власниками відповідних об’єктів проводиться введення в експлуатацію реконструйованих та/або побудованих об’єктів.

8. Внесення змін до договору про користування електричною енергією.

Таким чином, питання застосування тарифу відповідно до пункту 1.4 Постанови НКРЕ від 23.04.2012 № 497 (із змінами) має бути врегульовано з урахуванням вищенаведеного.

Додатково звертаємо увагу, на те що відповідно до положень пункту 40 Правил користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 № 1357 (із змінами), енергопостачальник безоплатно дає рекомендації щодо можливості та доцільності використання електричної енергії для опалення, а також щодо енергозбереження та режимів споживання електричної енергії. Розрахунок розміру плати за стандартне приєднання визначений Методикою розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, затвердженою постановою НКРЕ від 12.02.2013 №115.

Ставки плати за стандартне приєднання електроустановок на 2014 рік затверджені постановою НКРЕ від 05.12.2013 №1529 (витяг додається).

31 липня 2014 року Премєр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення Голові НКРЕ Сергію Тітенку та Міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Продану терміново внести зміни до відповідних постанов НКРЕ, в яких передбачити зменшення оплати та спростити порядок підключення.


Ставки плати за стандартне приєднання електроустановок до електричних мереж I ступеня
(до 16 кВт включно) на 2014 рік для міст та сільської місцевості III категорії надійності
електропостачання (приєднання електроустановок до діючих мереж електропередавальної
організації на відстань, що не перевищує 300 метрів по прямій лінії від місця забезпечення
потужності до місця приєднання) (без податку на додану вартість), тис. грн / 1 кВт


Департамент житлово-комунального
господарства, регіонального розвитку
та інфраструктури Чернігівської
облдержадміністрації