back

Захворюваність на грип та ГРВІ збільшується

23-12-2010 | 17:43

23 грудня 2010 року заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів чергове засідання надзвичайної протиепідемічної комісії при облдержадміністрації. Комісія розглянула питання:

1. Про стан виконання профілактичних і обмежувальних заходів в передепідемічний та епідемічний періоди захворюваності на ГРВІ та грип в області.

2.Про організацію роботи з профілактики грипу та гострих респіраторних захворювань в передсвяткові та святкові дні в лікувально-профілактичних, дитячих дошкільних, навчальних закладах та закритих установах, об'єктах торгівлі.

Віктор Тканко звернув увагу присутніх на те, що показники захворюваності на грип та ГРВІ в області збільшуються, на сьогодні епідемічний поріг перевищено на 42%. Перевищення епідемічного порогу зареєстровано в 12 районах області та 3 містах Ніжині, Прилуках і Чернігові. В закладах з перевищеним епідемічним порогом введено обмежувальні заходи. На сьогодні в області закриті 4 школи. За 22 грудня в області захворіли на грип та ГРВІ 2393 осіб, з них дітей 1455. Госпіталізовано 57 осіб, них 34 дітей. В області вакциновано проти грипу 18 тисяч осіб.

Начальник управління освіти і науки Анатолій Заліський поінформував присутніх про дотримання обмежувальних та профілактичних заходи в режимі роботи дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.

Головний санітарний лікар області Микола Донець наголосів на необхідності дотримання обмежувальних заходів у закладах та установах області з перевищеним рівнем захворюваності, не використанні дитячих закладів не за призначенням, недостатнє забезпечення марлевими пов’язками.

Комісією рекомендовано:

- головам райдержадміністрацій спільно з працівниками санітарно-епідемічної станції області вводити обмежувальні заходи в закладах з перевищеним рівнем захворюваності на грип та ГРВІ;

- забезпечити марлевими пов’язками жителів області;

- недопущення спалахів кишкових інфекцій в громадських установах та дитячих закладах.



Довідка:

На 50 тижні в області рівень захворюваності становить 107,01 на 10 тисяч населення (в абсолютних цифрах - 11908 осіб), що вище епідемічного порогу на 41,5% (епідемічний поріг для області становить 75,6 на 10 тисяч населення). Дітей звернулось 7751. Перевищення обласного епідемічного порогу зареєстровано в Бобровицькому, Городнянському, Коропському, Корюківському, Куликівському, Менському, Ніжинському, Н-Сіверському, Носівському, Семенівському, Чернігівському, Щорському районах містах Ніжин, Прилуки, Чернігів. Захворюваність вище рівня аналогічного тижня 2009 року на 17,9%.

В місті Чернігові, як опорній базі Українського центру грипу та ГРВІ проводиться щотижневий аналіз захворюваності. Hа 50 тижні (10.12-17.12) кількість хворих на ГРВІ становила 4445 осіб (138,8 на 10 тисяч населення), що вище на 9,6% рівня 49 тижня. Захворюваність на 11,4% вище епідемічного порогу. Рівень захворюваності серед дітей в порівнянні з минулим тижнем зріс на 23,6% і становить 3054 проти 2470 випадків. Питома вага дітей від кількості захворілих в місті становила 68,7%.

За 22 грудня в області захворіли на грип та ГРВІ 2393 осіб, з них дітей 1455. Госпіталізовано 57 осіб, з них 34 дітей. За результатами вірусологічного моніторингу в області циркулюють збудники ГРВІ (аденовіруси, РС-вірус, прагрип) та грипу В.

Всього в області проти грипу було вакциновано 18161 осіб.

На даний час в області закінчується проводитись вакцинація в інтернатних закладах управління освіти, персоналу та підопічних у закладах управління праці та соціального захисту, медичних працівників.







Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації