back

Держава захищатиме населення від «космічних» тарифів

07-08-2014 | 10:41

В умовах здорожчання послуг житлово-комунальних господарств значну увагу приділено соціальному захисту населення. Зокрема, нарахуванню субсидій та впровадженню компенсацій за додаткові витрати.

Право на одержання субсидій в Україні мають домогосподарства, витрати на оплату ЖКП перевищують 10% сукупного сімейного доходу за місяць. До складу таких родин входять інваліди, непрацездатні або неповнолітні особи. Їх прибуток не більший прожиткового мінімуму на одну людину в місяць. Працездатні особи ж — за умови, якщо витрати на оплату ЖКП не перевищують 15%

.

Згідно з Постановою №83 Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 року, налагоджено новий механізм компенсацій за додаткові витрати. Він поширюється на родини, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму для сім’ї. Враховують дані за попередні шість місяців та по кожній особі.

Призначення компенсації та визначення її розміру здійснюється органами соціального захисту населення. Розрахунок проводиться за такою формулою: від розміру плати за послугу після зростання тарифів віднімається розмір плати до їх збільшення. Отримана різниця і є розміром компенсації. Вона направляється на особистий рахунок заявника, відкритий на підприємстві, що надає послуги. При цьому, враховуються норми водіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг.

Для того, щоб отримати компенсацію, необхідно подати відповідний пакет документів. До нього входять:

— заява довільної форми;

— довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщені;

— довідка про доходи членів сім’ї;

— згода на обробку даних, що надані особою для отримання компенсації.

Для детальної інформації звертайтеся за телефоном «гарячої лінії» Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації: (04622) 5-60-97.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації