back

В області перевірять обґрунтованість тарифів на житлово-комунальні послуги

05-08-2014 | 12:30

Питання встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги в області відтепер розглядатиме спеціальна комісія з вивчення цього питання. До складу комісії, утвореної відповідним розпорядженням голови облдержадміністрації, увійшли представники громадськості та профільних структурних підрозділів ОДА.

Сьогодні, 5 серпня, на першому засіданні комісії, було обговорено напрями діяльності та першочерговий план дій. Головним своїм завданням члени комісії вбачають детальне вивчення нових тарифів оплати послуг ЖКГ, виявлення та подолання недоліків у цій сфері.

У зв’язку з припинення постачання газу із Російської Федерації, цьогорічний опалювальний сезон вдарить по кишенях українців. Тарифи на оплату житлово-комунальних послуг неминуче зростуть. Ціни на зазначені послуги, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №81 від 25 березня 2014 року, для великих підприємств затверджує Національна комісія з регулювання енергоринку. І в середньому по Україні вони зросли на 40%. Вартість послуг малих котелень визначатиметься на місцевому рівні.

— Тарифи мають бути економічно обґрунтованими — каже Петро Головач, — Та варто зауважити, що багато житлово-комунальних господарств уже працюють собі у збиток. Тож вони можуть припинити надавати послуги взагалі.

Значну увагу в обговорені приділили проблемі інформування населення. Ще раз наголошено про важливість ознайомлення людей із порядком оформлення субсидій та інших компенсацій.

— Тарифна політика в області має бути цілком відкрита для громадськості, — зазначив Сергій Журман, заступник голови — керівник апарату ОДА, співголова комісії — Діючи у межах правового поля, ми можемо звернутися до органів, що встановлюють ціни на житлово-комунальні послуги, із проханням надати населенню інформацію про причини зростання цін.

З метою фахового вивчення документації, необхідної для вирішення проблеми, до складу комісії буде запрошено юристів.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації