back

На Чернігівщині проходять "Дні геронтології та геріатрії"

09-09-2010 | 12:06

8 вересня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко взяв участь у роботі науково-практичної конференції «Дні геронтології та геріатрії у Чернігівській області», організованої Інститутом геронтології Академії медичних наук України за підтримки ряду наукових та владних структур.

Він привітав учасників конференції від імені голови облдержадміністрації Володимира Хоменка.

У своєму виступі Віктор Тканко, зокрема, зазначив, що тема науково-практичної конференції надзвичайно важлива для нашої області, демографічна ситуація в якій викликає серйозну тривогу. Адже сучасна геронтологія вивчає механізми і різні аспекти (біологічні, соціальні та інші) старіння живого організму, а також способи уповільнення старіння з метою збільшення тривалості життя і збереження його фізичної і соціальної активності.

На Чернігівщині проживає 318,8 тисяч осіб, старше працездатного віку, що складає 28,8% населення області. У Ніжинському районі цей показник сягає 40,3%, у Ріпкинському – 36,7%, у Коропському, Борзнянському та Бобровицькому – 35%.

Кількість чоловіків пенсійного віку становить 91, 5 тисяч (28,7%), жінок – 227,3 тисяч (71,3%).

Так, в області на початок 2010 року загальна кількість людей в періоді «першої старості» (від 80 до 89 років) проживало 53909 осіб, «другої старості» (від 90 до 99 років) – 4188, довгожителів (понад 100 років) – 37.

Заступник голови облдержадміністрації наголосив, що негативні тенденції, що домінують у віковій структурі населення області, зумовлюють високий рівень демографічної старості. У першу чергу, це проявляється у зменшенні частки осіб, молодших за працездатний вік, постійне зменшення чисельності населення у працездатному віці – основного постачальника трудових ресурсів.

Віктор Тканко також акцентував увагу на питанні медичного обслуговування людей, старших працездатного віку. В області створені та працюють 2 геріатричні пансіонати на 915 місць, 26 територіальних центрів для одиноких непрацездатних громадян, 28 цілодобових стаціонарів на 713 ліжок, 5 відділень медико-соціальної реабілітації. До кінця року область отримає 921 слуховий апарат.

Заступник голови облдержадміністрації подякував фахівцям Інституту геронтології АМН України за проведення науково-практичної конференції саме у нашій області та висловив переконання, що вона буде корисною присутнім лікарям і збагатить їх новими знаннями у сфері діагностики та лікування захворювань, властивих людям похилого віку.

Як підкреслив однин з керівників проекту "Дні геронтології та геріатрії в регіонах України", доктор медичних наук, професор Владислав Поворознюк, для Чернігівщини геронтологічна тематика є надзвичайно актульною. Адже частка жителів похолого віку тут – найвища в Україні.

Наявність характерних вікових захворювань (остеопорозу, остеоартрозу, порушень мозкового кровообігу та ін.) у людей старшого покоління, зазначив він, вимагає від медиків особливого ставлення до них. Лікарі повинні добре розбиратися в усіх тонкощах і особливостях перебігу цих хвороб, уміти правильно встановлювати їх причини. Так, зокрема, викликати біль у спині може понад 200 захворювань і причин, а не тільки остеохондроз хребта, як дехто вважає.

Подібні конференції, за словами вченого, Інститут геронтології проводить в різних областя України. На Чернігівщині цей захід, окрім обласного центру, пройде в Ніжині. Як і в Чернігові, столичні фахівці прочитають там лекції з питань діагностики й лікування остеопорозу, артеріальної гіпертензії, серцевої недостатньості, інсульту, остеоартрозу та інших захворювань, поговорять про роль раціонального харчування людей похилого віку тощо. Також лікарі матимуть можливість поспілкуватися між собою, обмінятися думками і досвідом.

За інформацією прес-служб облдержадміністрації та управління охорони здоров’я облдержадміністрації