back

Воїни АТО — учасники бойових дій

05-08-2014 | 08:27

Зміни до Закону України «Про ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», прийняті Верховною Радою України першого липня поточного року, розширюють коло осіб, які мають статус учасника бойових дій.

Відтепер учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці та інші учасники АТО, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції.

Цим Законом учасникам бойових дій надається ряд пільг щодо медичного обслуговування, оплати комунальних послуг, одержання житла і санаторно-курортного лікування, пенсійного забезпечення тощо.

Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у разі загибелі (смерті) військовослужбовця встановлено одноразову грошову допомогу його родині у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, визначеного для працездатних осіб. У разі встановлення військовослужбовцю інвалідності І групи, йому одноразово виплатять 250 прожиткових мінімумів, ІІ групи — 200 прожиткових мінімумів, ІІІ групи — 150 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Крім того, мінімальну пенсію з втрати годувальника підвищено з одного до двох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.



Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю облдержадміністрації