back

Болюче питання оплати праці бюджетникам області

04-08-2014 | 16:02

Бюджетникам Чернігівщини станом на 1 серпня 2014 року заборгували більше 73-х мільйонів гривень. Це з урахуванням того, що у липні на покриття дефіциту асигнувань на оплату праці, додатково з обласного бюджету вишукали більше 28 мільйонів. Загалом, дефіцит коштів для бюджетної сфери становить близько 300 мільйонів гривень на рік.

Сьогодні, на щотижневому брифінгу в обладміністрації в. о директора Департаменту фінансів ОДА Анатолій Кислюк розповів про заходи щодо економії коштів та зупинився на окремих питаннях фінансового забезпечення бюджетної галузі регіону.

За словами Анатолія Кислюка, всі кошти на утримання та розвиток бюджетної сфери залежать винятково від чисельності населення. І обраховуються пропорційно по всій державі, незалежно від кількості закладів і працівників у них.

Для прикладу, на утримання всіх закладів освіти області державою виділяється сума коштів, яка дорівнює: 8 тис гривень (така середня сума по всій Україні) помножені на кількість всіх дітей шкільного віку. А по факту — на утримання всіх шкіл потрібно вдвічі більше.

— Раніше ці питання ми вирішували за допомогою додаткових трансферів із державного бюджету, — каже Анатолій Кислюк. — Зараз, враховуючи складне економічне становище та стан справ на сході країни, сподіватися на це марно. Вирішення проблеми необхідно шукати самостійно.

Серед шляхів розв’язання проблеми — спрямування надлишкових доходів місцевих бюджетів на заробітну плату, економія енергоресурсів, оптимізація штатів бюджетних установ, обмеження видатків на преміювання та стимулювання оплати праці.

Нестача коштів вимагає впровадження у місцевих бюджетах режиму жорсткої економії та пошуку додаткових фінансових ресурсів. Найскладніша ситуація з цього приводу склалася у Ніжинському, Срібнянському, Коропському, Ріпкинському, Прилуцькому, Семенівському та Сосницькому районах.

<

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації