back

Розширене засідання Кабінету Міністрів України з питань розвитку освіти

27-08-2010 | 18:08

27 серпня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко та начальник обласного управління освіти і науки Анатолій Заліський взяли участь у розширеному засідання Кабінету Міністрів України з питань розвитку освіти, яке провів Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Сьогоднішнє засідання Кабінету Міністрів виняткове. Вперше за 19 років незалежності Уряд України адресно і комплексно розгляне проблеми освітньої галузі. Рішення, які ми сьогодні приймемо, – це свого роду «креслення» абсолютно нового освітнього простору в Україні», - наголосив Микола Азаров, відкриваючи засідання.

Він зазначив: за 19 років незалежності в Україні цю систему не демонтували, але і не модернізували. Отже, з одного боку, рівень знань наших молодих людей порівняно з іншими країнами оцінюється достатньо високо, а з іншого боку, світ пішов далеко вперед, економіка і суспільство в Україні змінилися, а ще більші системні зміни попереду, проте освіта існує у старій системі координат.

Саме тому Президент України і Уряд визначили реформу освіти, мета якої – досягнення нової якості українського суспільства - як базу для всієї програми системних реформ. А отже, як головний пріоритет державної політики. У програмі Президента України поставлено чітке завдання: протягом 10 років принаймні три українські університети повинні увійти до світового рейтингу 500 найкращих вищих навчальних закладів.

Тому, зауважив Прем’єр-міністр України, Уряд наполягає на проведенні переатестації вищих навчальних закладів. Серед інших питань, які потребують вирішення найближчим часом, Микола Азаров назвав підвищення якості шкільної та дошкільної освіти, посилення уваги до фізичного здоров'я школярів, забезпечення учнів навчальною літературою, зокрема, шляхом створення електронної бібліотеки навчальної літератури тощо.

За словами заступника голови облдержадміністрації Віктора Тканка, перед Чернігівською областю та деякими іншими регіонами України, поставлено завдання досягти найближчим часом охоплення 70% дітей дошкільною освітою. Зараз цей показник в області становить 58,2% (по Україні – 56%).

Також необхідно приділити максимум уваги здоров’ю дітей шкільного віку: до кінця цього року здійснити медичне обстеження учнів 1-4 класів, а наступного року обстежити всіх без винятку.

За інформацією Урядового порталу та прес-служби облдержадміністрації