back

Володимир Хоменко зустрівся з членами Міжнародного Трейд-клубу в Україні

14-10-2010 | 14:31

14 жовтня відбулася зустріч голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка з членами Міжнародного Трейд-клубу в Україні. Під час зустрічі пройшла презентація економічного та інвестиційного потенціалу області.

Від імені Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко привітав учасників з ювілейним п’ятим візитом на Чернігівщину і зазначив, що за два роки, які минули з часу попередньої зустрічі, область зазнала чимало змін.

Володимир Хоменко підкреслив, що область має значні перспективи економічного розвитку, а місцева влада приділяє особливу увагу формуванню сприятливого інвестиційного клімату та створенню умов для інтеграції економіки регіону у світове співтовариство.

«Щиро сподіваюсь, що сьогоднішній візит до Чернігова Міжнародного Трейд-клубу в Україні стане ще одним кроком до налагодження ділової співпраці з закордонними партнерами», – наголосив Володимир Хоменко.

Анджей Грабовскі, Президент Трейд-клубу, Міністр-радник Посольства Республіки Польща в Україні, висловив сподівання про те, що візит Трейд-клубу на Чернігівщину принесе значну користь як області, так і державам – учасницям цієї організації.

Він зазначив, що цього разу на зустріч Трейд-клубу до Чернігова прибули його учасники з 15 країн світу. Таким чином, на зустрічі були представлені як найближчі українські сусіди: Польща, Румунія і Білорусь, так і такі держави, як Аргентина, Китай та Індонезія, які, за словами пана Грабовскі, дуже рідко беруть участь у подібних заходах.

Заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Юрій Сухомлин ще раз підкреслив переваги Чернігівщини як суб’єкта економічної співпраці, а саме: наявність доступу до ринків збуту, гарного ресурсного потенціалу та виробничої бази, кваліфікованої робоча сила і гарної бази для її підготовки, зручної транспортної інфраструктури, а також підтримки інвесторів.

Аби учасники зустрічі на власні очі могли оцінити потенціал Чернігівщини та можливості для вкладення коштів, представники підприємств області провели презентації своїх інвестиційних проектів. Серед них – «Виробництво геотекстилю», який реалізує ЗАТ «Чексіл», «Каркасно-монолітна система будівництва», запропонований ЗАТ «Домобудівник», «Створення виробництва з виготовлення медичної техніки» ніжинського підприємства «Метекол», а також «Сплав по р. Десна у Чернігівській області» – проект, який передбачає подальше розкриття туристичного потенціалу Чернігівщини.

Як відзначив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, усі ці проекти є перспективними, і кожен з них має свою специфіку та своє спрямування. При цьому багато чого залежить і від бажання інвестора, його вподобань і бачення власної перспективи.

Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Хоменко наголосив, що залучення інвестицій – це системна робота, і проведення Трейд-клубу – лише один із кроків такої програми. За його словами, інвестор враховує кроки, які здійснює місцева влада, їх послідовність, комфортність для ведення підприємницької діяльності. Проведення подібних форумів підтверджує зацікавленість регіону в тому, щоб інвестиції залучалися, і все це дає консолідуючий ефект для їх надходження.


Довідка:

Міжнародний Трейд-клуб – громадська організація, створена за сприяння та підтримки Міністерства економіки України, яка об’єднує представників майже 60 дипломатичних представництв держав і міжнародних організацій, які працюють в Україні.

Трейд-клуб у 1993 році був зареєстрований Міністерством юстиції України, у 2002 році нагороджений Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України, у 2007 році – Почесною грамотою Міністерства економіки України за багаторічну сумлінну роботу щодо визнання України як країни з ринковою економікою, сприяння розвитку її торговельно-економічних зв’язків з державами світу.

Основною метою діяльності Трейд-клубу є ознайомлення дипломатів з економічним потенціалом України, областей, окремих промислових підприємств; надання сприяння українським центральним та місцевим органам державного управління у залученні іноземних інвестицій, встановленні ділових контактів між вітчизняними та іноземними підприємцями.

Від початку створення Трейд-клубу дипломати побували у різних областях України, де мали зустрічі з керівництвом, знайомилися з роботою підприємств різних форм власності, зустрічалися з представниками ділових кіл.

Результатами роботи Трейд-клубу є позитивна динаміка росту зовнішньоторговельного обігу в Україні, збільшення надходження до областей іноземних інвестицій, створення спільних підприємств та відкриття представництв іноземних компаній. На засіданнях у Києві члени Трейд-клубу зустрічаються з членами Уряду України, представниками ділових кіл.

Клуб очолює президент, який обирається на загальних зборах. На даний час Президентом Трейд-клубу є Міністр-радник Посольства Республіки Польща в Україні пан Анджей Грабовскі.