back

Як грітися без газу?

25-07-2014 | 13:45

У зв’язку із припиненням постачання газу із Російської Федерації, виникла нагальна потреба переглянути шляхи отримання тепла для всіх державних установ області та населення загалом. Про забезпечення стабільної роботи систем теплопостачання в умовах зменшення використання природного газу говорили 25 липня на робочій нараді з керівництвом міст, районів та структурних підрозділів облдержадміністрації.

Вимога часу — скоротити споживання природного газу на 30%. Це можливо за умови встановлення блочно-модульних котелень на альтернативних видах палива. На сьогодні в Чернігівській області із 941-ї котельні тільки 561-а використовує лише природний газ. При цьому найбільшу частку блакитного палива — 54,1% — споживає населення.

До обговорення були запрошені інвестори, які можуть забезпечити безкоштовне встановлення котлів на альтернативних видах палива. Зокрема, це: ТОВ «ВІАННА ГРУПП», ЕК «УКРТЕПЛО», ТОВ «Укрспецтепло», ПП «ГазСпецСервіс», «ЧернігівТовЕнерго». Кожна компанія чітко розкрила умови співпраці та фінансову сторону своїх послуг.

– Вже реалізовано ряд проектів, які забезпечили відчутну економію газу. Позитивні показники спостерігаються у восьми районах Чернігівщини, — каже директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури ОДА Петро Головач. – Переоснащення котелень скоротило споживання природного газу на 27,3%. Враховуючи обмеженість державних коштів, необхідно залучати інвесторів до реконструкції систем опалення бюджетних установ.

На сьогодні ведуться перемовини з інвесторами щодо встановлення на 15-ти об’єктах бюджетної сфери сучасного котельного обладнання. У Щорському та Чернігівському районах реалізовуються проекти з енергозбереження та використання відновлювальних джерел.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА