back

У Любечі пройшов фестиваль „Київська Русь”

28-08-2010 | 16:24

28 серпня у старовинному містечку Любеч, що на Чернігівщині, пройшов ІІІ відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств "Київська Русь".

Учасників та гостей фестивалю привітав голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

„Саме тут, на Любецькій землі, славетній своєю прадавньою історією, ми зібралися, щоб згадати минуле й віддати шану народним традиціям та обрядам. Бо тільки знаючи і поважаючи власну історію, плекаючи національну культуру, будемо гідні свідомо і відповідально стверджувати: „Ми разом будуємо нову Україну!” – зазначив Володимир Хоменко.

Він також наголосив на тому, що Президент України Віктор Янукович чітко поставив завдання щодо збереження національної самобутності, адже культура і духовність завжди відігравали визначальну роль у процесі розбудови держави.

За словами керівника області, історія древнього Любеча, як і всієї Чернігово-Сіверської землі, нерозривно пов’язана з українською історією державотворення, розвитком національної самосвідомості.

Саме тому, головною метою фестивалю є військово-патріотичне виховання молоді, розвиток традиційних ремесел і промислів, відродження національних видів єдиноборств, зміцнення міжнаціональних взаємовідносин, створення позитивного туристичного іміджу області. Обласна державна адміністрація приділяє особливу увагу роботі по утвердженню духовності, зміцненню моральних цінностей та збереженню історичної пам’яті. Тривають роботи з відновлення кам’яниці Гетьмана Павла Полуботка. Упорядковуються місця, пов’язані з іменем Преподобного Антонія, та інші пам’ятки древнього Любеча.

Володимир Хоменко побажав всім учасникам Фестивалю творчої наснаги і перемог, а гостям – незабутніх вражень та гарного відпочинку на гостинній Чернігівській землі.

У рамках фестивалю відбулося відкриття пам’ятника давньоруським князям Олегу та Ігорю. На знак відтворення стародавнього Любецького замку висаджено символічний дуб.

Традиційно програма фестивалю була насичена мистецькими заходами, конкурсними проектами та майстер-класами, показовими виступами учасників та гостей фестивалю, зокрема, військово-історичних клубів, спортивних команд та творчих колективів.