back

Пожеж цього року поменшало, але це не привід для самозаспокоєння

22-07-2014 | 16:06

98% пожеж у природних екосистемах пов’язані з необережним поводженням з вогнем. Враховуючи те, що лісовими масивами зайнято 23% загальної площі області, в разі виникнення пожеж в зону вогню потрапляють 64 населені пункти.

Як не допустити виникнення пожеж у лісових масивах, на сільгоспугіддях та торфовищах обговорювали сьогодні під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман.

В ході засідання зазначалося, що нестійкі погодні умови першого півріччя зумовили зменшення кількості пожеж, але заспокоюватися рано: якщо ліси та торф’яники горіли менше, то 169 займань сухої трави та сміття з початку року красномовно свідчить про вирішальний вплив на ці речі так званого людського фактору. Найпоширенішими причинами загорянь залишаються порушення правил пожежної безпеки населенням, безконтрольне випалювання стерні на полях та сухої рослинності вздовж автодоріг в безпосередній близькості від лісових масивів та інші.

Попри постійні попередження керівників сільгосппідприємств з року в рік виникає одна й та сама проблема – спалювання рослинних рештків замість прибирання їх з поля.

За пропозицією Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Журман пообіцяв організувати проведення серйозної роз’яснювальної роботи з цього приводу з фермерами та орендарями сільгоспугідь, а також головами райдержадміністрацій, які мають особисто контролювати ці питання на своїх територіях.

Як зазначив директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирев, цього року ситуація ускладнюється: якщо раніше в пожежонебезпечний період на Гончарівському та Деснянському військових полігонах навчання та стрільби припинялися, то зараз через події на Сході країни це зробити неможливо, отже виникає ще один фактор ризику.

За словами першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Юрія Пономаренка, виходом з ситуації міг би стати 20-метровий коридор по периметру полігонів.

Підбиваючи підсумки наради, Сергій Журман визначив основні заходи щодо упередження виникнення пожеж, створення умов для їх гасіння та мінімізації збитків. Зокрема, він акцентував увагу на врахуванні недоліків минулих років та зосередження профілактичних заходів на особливо пожежонебезпечних лісових зонах поблизу населених пунктів.

Крім того, необхідно привести в готовність всю наявну пожежну і пристосовану для пожежогасіння техніку, укомплектувати її необхідним інвентарем та обладнанням.

Не менш важливим завданням є розгортання широкої роз’яснювальної роботи серед населення щодо дотримання правил пожежної безпеки, в тому числі із залученням засобів масової інформації.

Особливо Сергій Журман виокремив організацію роботи щодо оперативного реагування на небезпечні події, а також визначення шляхів покращення інформування про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій.



Прес-служба облдержадміністрації