back

Зробити Чернігівщину привабливою для інвесторів

18-07-2014 | 15:50

Модель «Програми підвищення конкурентоспроможності області на 2015-2016 роки», особливості реалізації інвестиційно-інноваційних проектів та діяльність Торговово-промислової палати України на території Чернігівщини обговорювали сьогодні в облдержадміністрації.

У зустрічі, яка проходила у форматі «круглого столу», взяли участь заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман та заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Від установ, які займаються інвестиціями — науковий керівник «Інституту інтелектуальних інвестицій» Валентин Підвисоцький, представник Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Василь Шешарук, перший віце-президент Торгово-промислової палати (ТПП) України Віктор Яновський, Генеральний секретар українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Михайлов. А ще — керівники відповідних структурних підрозділів ОДА, представники райдержадміністрацій та міських, районних і сільських рад, громадських організацій, фінансових установ, підприємці, фермери, науковці та представники ЗМІ.

Як зазначалось, на сьогодні рівень інвестицій в Україну складає 0,04% від світового, а річна потреба в коштах оцінюється в 15 мільярдів доларів. Чернігівщина за обсягом інвестицій займає останні місця в країні. Але за рівнем інвестиційної привабливості входить до першої десятки.

Валентин Підвисоцький наголосив, що в умовах бойових дій в зоні АТО державі потрібні додаткові ресурси для підвищення боєздатності армії та відновлення інфраструктури у Донецькій та Луганській областях. Тому головні засади «Програми підвищення конкурентоспроможності області на 2015-2016 роки» базуються на залученні в першу чергу власних ресурсів для вирішення конкретних питань. Головними завданнями програми є розробка у відповідності до європейських стандартів гуманітарних, соціальних, економічних, енергетичних та виробничих проектів.

Органи влади мають долучатись до запровадження електронного самоврядування для прискорення процесу прийняття рішень. Повинні також створювати сприятливі умови місцевим підприємцям для досягнення та утримання конкурентної переваги як в середині, так і за межами області. Кінцевим результатом виконання програми має стати підвищення показників якості життя. При цьому рівень економічної активності регіону не повинен ставити під сумнів добробут майбутніх поколінь.

Важливим кроком для Чернігівщини у напрямку залучення інвестицій назвали представники Міжнародної та Української Торгово-промислових палат підписання 17 липня Угоди про співпрацю між ОДА та Держінвестпроектом.

У ході засідання були обговорені можливості надання послуг ТПП України для місцевого бізнесу. Зокрема, в забезпеченні ділових місій, представництві у зарубіжних компаніях, зустрічах та переговорах із іноземними партнерами, участі в міжнародних інвестиційних програмах, форумах, роботі ділових рад, промислових об’єднаннях та коопераціях, виставках за кордоном.

- Влада Чернігівщини буде наполегливо працювати для досягнення визначених стратегічних цілей розвитку області, впровадження реформ, ініційованих Президентом України, поліпшення стану справ в економіці та підвищення рівня життя людей, – наголосив Сергій Журман на завершення засідання круглого столу.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації