back

Власна справа – шлях до успіху

18-07-2014 | 09:02

Однією із активних форм реалізації державної політики зайнятості є залучення безробітних до підприємницької діяльності. За інформацією обласного центру зайнятості населення, ця послуга з кожним роком набуває все більшої популярності серед громадян. У І півріччі 2014 року за сприяння служби зайнятості лави підприємців поповнили 367 осіб, за цей період у 2013 році – 343 особи.

Службою зайнятості реалізується комплекс цілеспрямованих дієвих заходів щодо стимулювання самозайнятості населення. По-перше, це – організація різнопланових інформаційних та тематичних семінарів, де безробітним, які бажають започаткувати власну справу, допомагають у виборі діяльності, придатної для ведення бізнесу; їх інформують про ситуацію на ринку праці, норми чинного законодавства тощо.

Громадяни, які планують стати підприємцями, мають можливість пройти психологічне тестування щодо схильності особи до підприємницької діяльності. Теоретичних знань та практичних вмінь щодо бізнес-планування та ведення бізнесу безробітні набувають на курсах цільового призначення «Підприємець – початківець» та «Основи малого підприємництва».

Протягом останніх років основними напрямами економічної діяльності при відкритті власної справи є надання різноманітних послуг, в тому числі побутових, торгівля, вирощування та продаж сільськогосподарської продукції.

Останнім часом розвиваються й нові напрямки підприємницької діяльності: надання Інтернет-послуг, провадження діяльності в ІТ-секторі, ремонт побутової техніки, надання різноманітних косметологічних послуг тощо. Отже, 129 осіб розпочали свій власний бізнес в побутовому обслуговуванні населення та інших видах послуг.

Поряд з тим, 202 особи вирішили займатись торгівлею товарами власного виробництва, а також вести торговельно-посередницьку діяльність. Вирощуванням та реалізацією сільськогосподарської продукції займаються 36 осіб.


За інформацією
Обласного центру
зайнятості населення