back

Аграрії та профспілки: тісна співпраця у Ічнянському районі

17-07-2014 | 17:22

На початку липня відбулося розширене виїзне засідання президії Чернігівського обласного комітету Профспілки працівників АПК, в якому взяли участь голови та головні бухгалтери райкомів профспілки області. Про це повідомив голова Чернігівської обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу України Сергій Хоботня.

Засідання відбулося на базі Ічнянського району, у якому прийняв участь голова райдержадміністрації Григорій Герасименко. Вже стало доброю традицією проводити виїзні засідання, даючи можливість на прикладі окремого району ознайомитися з позитивним досвідом роботи по захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Основні показники розвитку аграрної сфери району навів у своєму виступі начальник управління агропромислового розвитку Олександр Кутовий. Особливу увагу він звернув на успіхи ічнянців в молочному тваринництві, завдяки чому район займає лідируючі позиції в області.

Позитивним досвідом роботи та співпраці із аграріями поділилась голова Ічнянського райкому профспілки працівників АПК Ніна Яременко. Вона зазначила, що одне з ключових місць в діяльності районного комітету посідає організаційна робота. Її першочерговим завданням стало створення нових та відновлення роботи існуючих профспілкових організацій. В той час, як в переважній більшості районів спостерігається спад кількості первинних організацій і членів профспілки, в Ічнянському районі за останні 2 роки діяльності створено 9 нових первинних профспілкових організацій, а на 4 -х підприємствах профспілки поновили свою активну роботу.

Ніна Яременко регулярно виїжджає на підприємства, установи та організації, налагодила тісний контакт з головами первинних комітетів, профактивом, керівниками. При плануванні роботи райкомом профспілки враховуються проблеми первинних профспілкових організацій, визначаються головні завдання районної організації та спільно з головами профкомів на засіданнях райкому розглядаються шляхи їх вирішення.

Райкомом профспілки регулярно проводяться навчання з питань організаційної роботи, роботи по укладанню колективних договорів, охорони праці, трудового законодавства, в тому числі і з залученням працівників апарату обласної організації.

Започаткована і успішно ведеться тематична рубрика в місцевій районній газеті «Трудова слава», де регулярно висвітлюються події і новини з профспілкового життя, публікуються вітання до професійних і державних свят.

Важливою складовою по захисту прав та інтересів спілчан є робота райкому із зверненнями членів профспілки. Зокрема, позитивно було вирішене питання щодо перерахунку пенсій працівників ВАТ «Агрохім».

Ніна Яременко поділилася досвідом організації роботи по укладанню колективних договорів на підприємствах та в організаціях району, удосконаленню договірного регулювання соціально-економічних і трудових відносин для більш дієвого захисту працівників агропромислового комплексу.

Районний комітет сприяє налагодженню дружніх і щирих відносин між головами первинних організацій, зокрема організації екскурсій.

Голова Чернігівської обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу України Сергій Хоботня акцентував увагу присутніх на питаннях звітно-виборної компанії в профспілкових ланках та узгоджено графік її проведення та проблемним питанням діяльності профспілок. Зокрема, особливу стурбованість викликає те, що окремі власники та керівники підприємств намагаються ліквідувати первинні профспілкові організації, позбавляючи таким чином працівників можливості додаткового захисту трудових прав, покращення умов і безпеки праці.

В ході виїзного засідання учасники відвідали одне з найкращих у районі за рівнем технології та організації виробництва сільгосппідприємств - ПСП «Фортуна» в с. Южне, яке очолює Іван Пащенко. Наразі підприємство обробляє близько 5000 га землі. Основними видами діяльності є вирощування зернових і технічних культур, а також м’ясо-молочний напрям тваринництва. Протягом року в господарстві зайнято 300 осіб, тут діють два доїльних зали: на 500 та 350 корів.

Позитивним досвідом діяльності поділилась голова первинної профспілкової організації ПСП «Фортуна» Ольга Шкуліпа. Вона зазначила, що колективний договір між адміністрацією підприємства та працівниками укладається кожні три роки. Добре налагоджена робота профспілкової організації на підприємстві дає можливість, окрім основної заробітної плати, виплачувати працівникам премії, матеріальну допомогу, надавати подарунки на свята.

Належна увага на підприємстві приділяється питанням охорони праці. За рахунок господарства проводяться щорічні медичні огляди, працівники всіх категорій повністю забезпечуються спецодягом, проведено атестацію робочих місць.

За сприяння профспілкової організації на підприємстві проводиться культурно-масова та оздоровча робота. За рахунок профспілкових внесків підприємство має змогу надавати дитячому садку та школі продукти за пільговими цінами, а також утримувати будинок для людей похилого віку, розрахованого на 25 місць. Молодим сім’ям надаються безвідсоткові позики на придбання житла. Такі заходи сприяють зміцненню інфраструктури села в цілому.

Голова обкому Сергій Хоботня вручив Подяку обласної організації голові профкому ПСП «Фортуна» Ользі Шкуліпі та Почесну грамоту директору підприємства Івану Пащенко.

Перебуваючи на Ічнянщині учасники засідання відвідали перлину садово-паркового ансамблю - Національний історико-культурний заповідник «Качанівка».

Всі присутні отримали позитивні враження та заряд енергії для подальшої плідної роботи профспілкових організацій для захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.



За матеріалами
Чернігівського обласного комітету
Профспілки працівників АПК