back

Обговорено проблемні питання Чернігівського учбово-виробничого підприємства УТОС

05-08-2010 | 10:00

4 серпня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів робочу нараду з проблемних питань Чернігівського учбово-виробничому підприємстві УТОС.

Про ситуацію на підприємстві проінформувала його директор Любов Косолап.

Основним завданням Чернігівського УВП УТОС є збереження існуючих і створення нових робочих місць для інвалідів по зору. На сьогодні на підприємстві працює 143 особи, з них 108 - інваліди. Підприємство спеціалізується на розробці, виробництві та продажу низьковольтного електроустановчого обладнання (розеток, розгалуджувачів, штепсельних вилок, вимикачів, клемних колодок і т.п.). Саме цей асортимент створює основну частину робочих місць для інвалідів по зору.

Постійне зростання вартості сировини, матеріалів та енергоносіїв, необхідність забезпечення встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати призводить до збільшення собівартості продукції та дефіциту обігових коштів.

Кризові явища в будівельній галузі, а саме будівельні організації є основними споживачами продукції підприємства, обумовлюють подальший спад виробництва та збільшують залишки готової продукції на складах.

Враховуючи специфіку виробництва, номенклатуру підприємства, ситуацію може значно поліпшити плідна співпраця з підприємствами та організаціями регіону. Зокрема, продукція підприємтва могла б використовуватись для комплектації будинків, що здаються без оздоблювальних робіт.

Інший шлях – розширення сфери застосування флексографічного друку, технологія якого впроваджена підприємством. Це могло б поліпшити фінансовий стан підприємства. Наприклад, за рахунок забезпечення будівельних, комунальних організацій, спеціальних служб області огороджувальною стрічкою, виробників – етикеткою для упаковки тощо. Серед можливих напрямків підвищення ефективності використання обладнання - випуск друкованих сувенірів, зокрема до Евро-2012.

Запрошені на нараду представники підприємств та організацій області обмінялись думками щодо можливостей співпраці з УВП УТОС, натомість представники трудового колективу пірприємства розповіли про наявні, на їх думку, порушення трудового законодавства.

За результатами наради керівнику підприємства було рекомендовано активізувати роботу щодо співпраці з потенційними споживачами і укладання конкретних договорів, пошуку і розробки інноваційних пропозицій, які б могли позитивно вплинути на подальший розвиток підприємства.

Також було доручено виконкому Чернігівської міської ради та відповідним службам вивчити ситуацію на підприємтві та внести конкретні пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.

Підсумовуючи обговорення, Віктор Тканко ще раз наголосив на соціальному значенні цього підприємства для осіб з обмеженими фізичними можливостями і необхідності використати всі наявні можливості для забезпечення його стабільної роботи..

За повідомленням головного управління економіки облдержадміністрації