back

Щоб люди були у безпеці

04-08-2010 | 18:27

На виконання доручення Президента України Віктора Януковича, у зв’язку із підвищенням пожежної небезпеки через погодні умови та з метою попередження можливих пожеж у населених пунктах, лісових масивах, на об'єктах, сільгоспугіддях і торфовищах, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко підписав низку розпоряджень про організацію на території області додаткових заходів безпеки.

Відповідно до цих розпоряджень, управлінню з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації доручено створити обласний штаб із запобігання та ліквідації лісових пожеж у складі представників місцевих органів виконавчої влади, обласного управління лісового та мисливського господарства, комунального підприємства "Чернігівоблагроліс" Чернігівської обласної ради, інших лісокористувачів, головного управління МНС України в області, управління МВС України в області, інших обласних управлінь і організацій, організувати його цілодобове чергування.

Обласний штаб із запобігання та ліквідації лісових пожеж має здійснювати моніторинг ситуації, що складається на території області, своєчасно доповідати керівництву облдержадміністрації та вживати упереджувальні заходи для запобігання виникненню пожеж у населених пунктах, лісових масивах, на об'єктах, сільгоспугіддях і торфовищах.

Райдержадміністраціям, виконавчим комітетам міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук доручено створити відповідні районні і міські штаби та організувати їх роботу, а також забезпечити здійснення постійного патрулювання лісових масивів із залученням працівників органів внутрішніх справ, пожежно-рятувальних підрозділів, державної екологічної інспекції, лісокористувачів. Також необхідно створити фінансові та матеріально-технічні резерви для гасіння пожеж та ліквідації їх наслідків.

Особливу увагу слід звернути на лісові зони поблизу населених пунктів, місця традиційного масового відпочинку. Розробити та затвердити графіки контролю за станом пожежної безпеки в цих зонах, уточнити плани евакуації населення з територій ймовірного потрапляння у зону лісових пожеж.

Усі відповідні служби та підрозділи, сільські та селищні ради мають активізувати свою діяльність у цьому напрямку.

Державна екологічна інспекція в області у межах своїх повноважень здійснюватиме обов’язковий контроль за дотриманням протипожежних вимог у лісових масивах та на сільгоспугіддях.

Обласному управлінню лісового та мисливського господарства, користувачам мисливських угідь, райдержадміністраціям необхідно до 4 вересня 2010 року заборонити полювання на території Чернігівщини.

Командирам військових частин А 1479 (м.Ічня), А 0665 (смт Десна), А 1815 (смт Гончарівське) доручено забезпечити безумовне виконання та дотримання заходів вибухо-пожежонебезпеки у підпорядкованих військових частинах та підрозділах згідно з вимогами приписів служби пожежної безпеки.

Головне управління МНС України в області в разі виникнення пожеж у населених пунктах, на об'єктах господарювання має забезпечити їх своєчасну локалізацію і гасіння.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації