back

Володимир Івашко: Ми повинні продовжити курс на новітні технології в галузі тваринництва

14-07-2014 | 12:30

З давних давен життя українського села домашня тварина давала можливість не тільки виживати сім’ям, але і була джерелом додаткового прибутку. Не дарма корова на селі – це годувальниця. Сучасний напружений ритм життя не зменшує її значимості. Хоча галузь тваринництва переживає непрості часи, проте сільськогосподарські підприємства області протягом тривалого періоду продовжують займати 2 місце в Україні, зберігаючи 10% питомої ваги чисельності поголів’я як великої рогатої худоби, так і корів.

Товаровиробники області мають непогані показники роботи, попри зменшення поголів’я великої рогатої худоби. Нарощуються обсяги виробництва тваринницької продукції. Так, за січень-червень 2014 року, порівнюючи з відповідним періодом 2013 року, в сільгосппідприємствах збільшено реалізацію м'яса худоби та птиці більш як 14%, виробництво молока приросло більше, як на 2,0%, виробництво яєць – майже на 34%.

Починаючи із 2005 року, в області взято курс на модернізацію молочної галузі через будівництво та реконструкцію комплексів із доїльними залами, впровадження нової технології утримання, в т. ч. і системи годівлі. Це особливо актуально. Як зазначає голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, для того щоб реалізовувати тваринницьку продукцію в Євросоюзі, потрібно виробляти молоко європейських стандартів. Стандарти якості молока країн ЄС значно вищі, ніж в Україні. Так, наше молоко І і ІІ ґатунку відповідає згідно стандарту ЄС як таке, що не придатне для використання. Лише екстра клас та виший ґатунок потрапляють є задовільними по-європейськи.

Як відзначає очільник області, у 2005 році було лише 5 молочних комплексів та ферм із доїльними залами. А сьогодні в регіоні вже працює 42 доїльних залів. В них виробляється понад 30% молока сільгосппідприємств. По параметрах якості це молоко відповідає вимогам середнього та доброго ґатунків. А при старих технологіях цей продукт був би непридатним та задовільним.

Введення нових об’єктів проводиться постійно. Лише, торік введено у експлуатацію 9 об’єктів (з них 7 доїльних залів) з виробництва молока на загальне поголів’я 3900 корів, а саме:СВК “Райдуга” на 400 корів і ПСП “Яна плюс” на 350 корів Щорського району; ТОВ “Крок Агро” Ніжинського району на 680 корів; перша черга молочного комплексу у ДП “Красносільське молоко” на 1340 корів Борзнянського району; ТОВ агрофірма “Миколаївка” на 200 корів та ФГ “Мрія Агромаш” на 150 корів Семенівського району; ТОВ “Мена-Авангард” на 200 корів Менського району; корівник на 250 корів у ПСП “Авангард” Бахмацького району; друга черга на 350 корів у ТОВ «КРОК-УкрЗалізБуд» Прилуцького району.

В поточному році буде введено ще 4 об’єкти (в тому числі 3 доїльні зали) на загальне поголів’я 7,1 тис. корів. Значимим для області є будівництво в ДП “Красносільське молоко” сучасного молочного комплексу загальною потужністю на 6,8 тис. корів.

Крім того, 25% молочних корів утримується безприв’язно. Активно впроваджуються і сучасні методи утримання тварин.

Уже сьогодні маємо господарства, у яких рівень продуктивності корів Європейський, понад 7 тисяч кілограмів.

Продуктивність корів понад 7000 кг за 2013 рік

1 СТОВ "Рожнівка Агро" Ічнянський 791 8229

2 ПСП "Пісківське" Бахмацький 1000 7965

3 ТОВ "Нива 2008" Носівський 523 7494

4 ПСП "Авангард" Бахмацький 600 7339

5 ДП "Чайка" філія "Чемер" Козелецький 300 7167

6 ТОВ "Крок-УкрЗалізБуд" Прилуцький 565 7132

Не меншим є нагальне розв’язання проблеми виробництва яловичини. Нарощуючи виробництво цього виду м'яса, вирішуватимуться і соціальні проблеми - це першочергова мета подальшого розвитку спеціалізованого м’ясного скотарства. Вона постала в регіоні не сьогодні і підходи до формування галузі постійно відпрацьовуються.

Сама природа надала аграріям 592 тис. клин луків та пасовищ, достатню кількість опадів, помірний температурний режим та інші природні переваги Тому ми зобов’язані нарощувати чисельність м'ясного поголів’я.

8 порід худоби м'ясного напряму продуктивності, а саме: українська м’ясна, абердин ангуська, симентальська м’ясна, поліська м’ясна, знам’янський тип поліської м’ясної, південна м’ясна, шароле, лімузин, що має область, потребують серйозного підходу. Такого розмаїття порід немає в жодному регіоні України. По кількості м'ясної худоби область займає друге місце в державі та 16,6% питомої ваги у загальноукраїнській чисельності поголів’я.

Флагманом розвитку цього напряму, не тільки області, а і України, є ТОВ «Агрікор Холдинг». Підприємство має найбільше м'ясне поголів’я, середньодобові прирости близько одного кілограма.

Сучасні підходи вимагають впровадження нових методів годівлі. Маємо вже 30 відсотків чисельності корів на однотипному річному раціоні. Ще сім років назад їх було лише 5%.

Сьогодні є все для того, щоб корми були якісними та в достатній кількості. Вирощений вал зерна, а він достатньо високий, необхідно максимально пропустити через тваринництво, створивши додаткові робочі місця на селі, збільшивши заробітну плату, відрахування до бюджету та життя села в цілому.

Крім того, якщо взяти оператора машинного доїння, то він дає роботу механізатору, фуражиру, водію молоковоза, лаборанту та технологу на молокозаводі, продавцю. Отже, одне робоче місце в тваринництві додатково створює не менше 6 місць.

Володимир Івашко висловив свою позицію щодо перспектив розвитку тваринництва на Чернігівщині.

1.Одним з основних напрямків він визначає особистий контроль за збереженням та нарощуванням поголів’я великої рогатої худоби.

Сьогодні перед головами районних державних адміністрацій ставимо завдання постійно опрацьовувати питання з потенційними інвесторами, діючими підприємствами щодо перспектив розвитку галузі тваринництва. Необхідно встановити суворий контроль за збереженням та нарощуванням поголів’я великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах, особливо маточного, - зазначає голова облдержадміністрації.

2. Продовження переходу на інтенсивний шлях розвитку галузі тваринництва через будівництво та реконструкцію молочних комплексів та зміни системи утримання.

3. Навантаження наявних пасовищ м’ясною худобою.

4. Ще один напрямок роботи – заготівля якісного корма в достатній кількості.

Можна мати корми, але не мати продукції. Через заготівлю якісного корму ми можемо додатково отримати понад 100 млн. грн. коштів щорічно. Крім того, як показує практика, правильне збалансування раціону додає 10-12% продукції. Тому, додатково закупивши 17 тис. тонн високобілкових кормів на зимівлю 2014-2015 років, ми можемо отримати не менше 80 млн. грн. додатково, - наголошує керівник області.

5. Суттєвим резервом нарощування поголів’я тварин є закупівля сільськогосподарськими підприємствами телят у господарствах населення.

– Маємо швидше переходити на новітні технології утримання, годівлі, доїння в галузі тваринництва Чернігівщини. За ним – майбутнє нашого регіону. Це надто важливе питання. Йдеться про продовольчу безпеку держави, створення нових робочих місць, активізацію роботи переробної галузі, розвиток села. Але усім нам потрібно працювати ще більше. Є всі об’єктивні передумови для нарощування поголів’я худоби, збільшення виробництва продукції тваринництва. Тваринництво має бути потужним локомотивом аграрного сектора нашого краю – підкреслює Володимир Івашко.


Прес-служба облдержадміністрації