back

Реалізація соціальних програм – шлях до утвердження соціальної стабільності в суспільстві

11-07-2014 | 15:11

Є така сфера діяльності, яка не може бути зупиненою ні за яких обставин – ні через виборчу кампанію, ні через світову кризу або щось інше – це соціальна сфера.

Забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення – це одне з головних завдань і обов’язків влади, говорить голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко.

На даний час органами соціального захисту населення забезпечується реалізація регіональних програм, спрямованих на створення механізмів реалізації соціальних прав людини та її захист від соціальних ризиків.

Проблема бідності в Україні є на сьогодні однією з найболючіших проблем соціально-економічного життя країни.

В рамках реалізації Регіональної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року вдалося підвищити середні показники заробітної плати, що сприяє позитивному вирішенню питання зростання доходів населення від трудової діяльності, оскільки у структурі доходів заробітна плата займає найбільшу частку – майже 40 %.

В області за січень-травень 2014 року середня заробітна плата становила 2554 грн, що перевищує рівень аналогічного періоду попереднього року на 6,6 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1218 грн) у 2,1 рази. Поступово зменшується кількість працівників, яким нараховують заробітну плату в межах прожиткового мінімуму.

Згідно з Програмою фінансової підтримки обласних громадських організацій інвалідів та ветеранів, протягом поточного року передбачено 1,4 млн грн, на підтримку їхньої діяльності та матеріальної допомоги тим, хто особливо її потребує.

З метою створення сприятливих умов для соціальної інтеграції осіб з особливими фізичними потребами, забезпечення прав і задоволення потреб інвалідів нарівні з іншими громадянами, поліпшення умов їх життєдіяльності упродовж І півріччя 2014 року інвалідам, дітям-інвалідам до 18 років видано 6010 одиниць засобів реабілітації. Незабаром буде виготовлено 7,4 тис. одиниць протезно-ортопедичних виробів та ортопедичного взуття, а також 3,6 тис. технічних та інших засобів реабілітації.

В рамках реалізації Програми «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на даний час із передбачених 64,7 млн грн, вже профінансовано 33,7 млн гривень, що дозволило своєчасно забезпечити пільги й компенсації постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, яких в області налічується понад 80 тисяч.

На виконання Програми забезпечення житлом громадян, постраждалих наслідок Чорнобильської катастрофи у цьому році коштів не передбачено. Проте є побудоване, але не розподілене у минулих роках житло.

За дорученням голови облдержадміністрації вивчено позицію чорнобильців на отримання такого житла і триває робота щодо пошуку спільно з Міністерством надзвичайних ситуацій України шляхів приведення житла в належний стан та подальшу передачу його для розподілу квартир між чорнобильцями.

В області соціальна підтримка населення здійснюється шляхом надання допомог та житлових субсидій.

Державні соціальні допомоги отримує майже 84 тис. осіб, на їх виплату з початку поточного року спрямовано 385,2 млн гривень.

Посилено підтримку сімей з дітьми шляхом збільшення розміру допомоги при народженні першої дитини на 10320 гривень. Встановлено фіксований розмір допомоги при народженні дитини у сумі 41280 грн, незалежно від кількості народжених дітей в сім’ї.

Особлива увага приділяється малозабезпеченим сім’ям. Державну соціальну допомогу в області отримує 4,5 тис сімей, на виплату державної соціальної допомоги спрямовано 48 млн гривень.

Третина жителів області, а це 362,5 тис. осіб, отримує підтримку держави шляхом надання їм різних видів пільг. У 2014 році на надання пільг на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу, інших передбачених законодавством планується спрямувати видатки державного бюджету в розмірі понад 240 млн гривень.

Для забезпечення належного утримання мережі інтернатних установ, поліпшення соціально-побутового обслуговування підопічних у 2014 році буде спрямовано 55, 6 млн гривень.

Реабілітацію дітей-інвалідів в області здійснюють чотири центри соціальної реабілітації. Протягом І півріччя 2014 року в них отримали послуги 766 дітей.

На утримання реабілітаційних центрів у 2014 році спрямовано 9,7 млн. гривень.

Незважаючи на економічну кризу, політичну нестабільність, обмеженість бюджетних ресурсів, соціальні програми були і залишаються дієвим інструментом реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення. Перед нами стоїть завдання суттєвого покращення соціального обслуговування та надання соціальної підтримки населенню безпосередньо за місцем проживання, підвищення рівня поінформованості населення, а також налагодження зворотного зв’язку для оперативного регулювання та вирішення актуальних проблем мешканців області. І те, що досягнуто сьогодні в регіоні у цьому напрямку – основа для пошуку, розвитку і кроків у майбутнє. Це спільна робота влади, соціальних служб, депутатського корпусу. Тільки разом ми зможемо забезпечити підвищення соціального захисту та рівня життя найбільш уразливих верств населення Чернігівщини, - наголошує голова облдержадміністрації Володимир Івашко.


Прес-служба облдержадміністрації