back

У Чернігові з’явився надсучасний томограф

09-07-2014 | 16:57

Віднедавна Чернігівський обласний кардіологічний диспансер може надати набагато ширший спектр послуг пацієнтам. На базі медичної установи працює єдиний в області мультиспіральний комп’ютерний томограф однієї з останніх модифікацій. За допомогою цього сучасного обладнання проводиться діагностика захворювань всіх органів та систем людського організму, а особливо системи кровообігу. До того ж, зі слів головного лікаря медичного закладу Ігоря Батога, апарат виконує сканування всього тіла менше, ніж за хвилину, а діагностику одного органу – за долю секунди. Тож люди, які страждають від клаустрофобії, можуть не виснажувати себе тривалими обстеженнями у звичних старих томографах.

Варто зазначити, що нове обладнання відразу виводить віртуальну модель досліджуваної частини на монітор комп’ютера. Таким чином, лікар відразу бачить стан організму. Спеціальна програма приладу визначає вагу та, залежно від статі, корегує дозу опромінення.

На придбання і установку такого обладнання пішло близько 1 мільйону доларів США, що стало можливим лише з допомогою інвестицій приватної клініки «Євроскан».

Заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман зазначає: "Встановлення такого обладнання є значущою подією для медичної галузі області. Схожі апарати є лише у Київській, Донецькій, а відтепер і Чернігівській областях.

Ще два роки тому стояло питання про реорганізацію кардіологічного диспансеру. Та спільними зусиллями депутатів обласної ради, керівника диспансеру Ігоря Батога вдалося відстояти медичний заклад у його звичному стані. Розпочалися пошуки можливостей для придбання нового обладнання. Знайти інвесторів було досить складно, адже такі капіталовкладення окуповуються нескоро. Як бачимо, ці зусилля не минули даремно і тепер в Чернігові є сучасний прилад, який допоможе врятувати здоров’я, а, може, й життя не одній людині».

І хоча обстеження на томографі буде платним, воно дозволить вчасно діагностувати захворювання й зекономити кошти на його лікуванні.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації